Actiune 2 May 2022

Cu ochii pe CCR

Abia dacă mi-au tihnit sărbătorile de Paște. Am stat cu gândul la propunerile de judecători CCR, date pe surse în presă. Am sperat din tot sufletul că nu se vor concretiza. Unii candidați vehiculați sunt controversați, susținuți politic sau cu probleme de integritate [1].

Pe 27 aprilie, îngrijorarea mea a atins cote maxime. Toți candidații au primit undă verde în comisiile juridice ale Parlamentului. Dacă trec de votul final, mă tem că riscăm, cu așa judecători, ca noua Curte Constituțională să-și piardă de tot independența.

Noi, cei din Comunitatea Declic, stăm cu ochii pe politicieni de când a fost demarată procedura pentru desemnarea noilor judecători CCR. Au ignorat toate apelurile noastre de până acum.

Peste 58 000 dintre membrii Comunității am semnat petiția în care cerem candidați apolitici, integri și competenți. Am publicat și o machetă în Libertatea, unul dintre cele mai citite ziare. Am înfățișat personajele momentului, Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, ca pe liderii Frăției CCR.

Am vrut să dăm în vileag modul ascuns în care se trag sforile la CCR. Politicienii își imaginează că alegerile de la Curtea Constituțională sunt un soi de bucătărie internă, unde cetățenii nu au niciun cuvânt de spus. Când, de fapt, deciziile CCR ne privesc direct. Așa că avem tot dreptul să cerem judecători care nu pot fi influențați.

Pe listă se află Peter Eckstein-Kovacs, susținut în trecut de societatea civilă ca Avocat al Poporului, sau Cristi Danileț, cunoscut pentru activismul său civic. Dar presa îi dă favoriți pe senatoarea liberală Iulia Scântei și pe prim-adjunctul Procurorului General, Bogdan Licu. PNL susține, așadar, un om din propriul partid, ceea ce pune la îndoială imparțialitatea care ar trebui să caracterizeze un membru al Curții Constituționale. Iar PSD sprijină un om care se confruntă cu acuzații de plagiat. Klaus Iohannis o susține pe Mihaela Ciochină, despre care nu știm mai nimic. Asta spune multe despre lipsa de transparență arătată de Administraţia Prezidenţială.

Mai avem o ultimă șansă să punem presiune pe oamenii-cheie în numirile de la CCR. Oficial, ei sunt Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu. Dar, cum numirile sunt (încă) politice, un rol decisiv îl are și premierul Nicolae Ciucă. Influența sa în PNL și susținerea de care se bucură s-au văzut clar în viteza cu care a fost ales președintele partidului, fiind și singurul candidat.

Planul este să le umplem paginile oficiale de Facebook cu comentarii în care apare macheta Declic. Zecile de mii de cetățeni care le urmăresc paginile vor vedea apelul nostru. Se vor întreba, la rândul lor, de ce liderii politici se tem să numească la CCR judecători integri, apolitici și competenți. Iar Iohannis, Ciucă, Cîțu și Ciolacu se vor vedea strânși cu ușa. Va fi clar pentru toată lumea că, dacă vor continua cu propunerile anunțate, nu-și doresc o Curte depolitizată. Iar data viitoare când vor defila cu această promisiune în programul de guvernare, le vom putea striga în față: Mincinoșilor!

Tot ce trebuie să faci tu este să copiezi acest link: https://go.declic.ro/macheta-CCR și să-l pui într-un comentariu, la cea mai recentă postare, pe paginile de Facebook ale politicienilor. Imediat va apărea imaginea machetei, așa cum o vezi mai sus. Este macheta publicată în Libertatea. Poți lăsa și un mesaj argumentat, care să inspire și alți cetățeni.

Dacă te gândești că mesajul tău poate lipsi, să știi că, din contră, este foarte important. Am văzut la premierul Ciucă cât de antrenate sunt echipele de comunicare, imediat șterg comentariile nedorite. Așa procedează unii politicieni, folosesc cenzura ca să nu le fie șifonată imaginea. Cu siguranță apelul membrilor Declic va deranja și acum. Ca să rămână vizibil, este important să-l postăm cât mai mulți. Nu vor putea ei să șteargă câte mesaje vom scrie noi.

Fiind început de săptămână, probabil îți faci agenda de lucru. Te rog să ai ca prioritate, pentru astăzi, să promovezi apelul Comunității pentru judecători CCR apolitici, competenți și integri. Mai sunt doar 24 de ore. Senatul și Camera Deputaților au anunțat că mâine și poimâine votează judecătorii CCR.

Postezi macheta Declic privind numirile CCR pe paginile de FB ale politicienilor?

Pentru o Curte Constituțională independentă,
Denisa și echipa Declic


Note:
[1] adevarul[.]ro, 27 aprilie 2022: Candidaţii pentru CCR, aviz pozitiv din partea juriştilor din Cameră şi Senat. Schimburi de replici între Putere şi Opoziţie