Actiune 30 September 2022

Cui trag țeapă Ciuca, Ciolacu și Budăi

Semnează petiția „Ciucă, Ciolacu și Budăi, fără nedreptate între pensionari!
Singuri și bolnavi, doi soți de 89 ani au decis să-și pună capăt zilelor. S-au aruncat ținându-se de mână de la etajul al șaptelea al blocului în care locuiau, în București. Au făcut asta pentru a nu deveni o povară pentru fiul lor, plecat din țară.

M-am înspăimântat când am citit, zilele trecute, această știre groaznică. Mi s-a strâns sufletul la gândul că vârstnicii din România s-ar putea simți ca o povară.

Majoritatea primesc pensii inuman de mici, după o viață de muncă. Iar pentru 4 milioane dintre ei, pensiile sunt calculate greșit.

O pensie se calculează, la acest moment, aplicând la punctul de pensie un indice de corecție. Indicele se aplică doar o singură dată pentru fiecare beneficiar, atunci când se depune dosarul. Acest indice este în mare parte influențat de salariul mediu brut național, calculat la valoarea lui cu 2 ani înaintea ieșirii la pensie.

Însă, în anul 2018, salariul mediu brut național a fost crescut din burtă, prin transferul taxelor de la angajat la angajator. Astfel, dacă înainte de 2020 indicele de corecție avea valoarea sub 1,2, din 2020 încoace el este mult mai mare, adică la 1,41.

Așa s-a ajuns ca un pensionar cu 1 punct de pensie să primească, în funcție de anul pensionării, sume de la 1.586 de lei până la 2.236 de lei. Sunt sute de lei diferență între pensionarii cu același punctaj, din pura nepăsare a guvernanților de a corecta o amărâtă de formulă de calcul.

Pe de altă parte, politicienii fac scut ca să protejeze pensiile speciale nesimțit de mari, pentru care nici măcar nu s-a cotizat un leu la bugetul de stat. De asemenea, deputații și senatorii tocmai și-au unit forțele în Parlament să îngrașe veniturile edililor locali.

Primari, viceprimari și consilieri județeni vor primi, fiecare, mii de lei în plus la salariu. Pe acești oameni se vor baza politicienii la următoarele alegeri. Atunci vor avea nevoie de susținerea lor, pentru a aduna cât mai multe voturi. Abia atunci își vor aduce aminte brusc și de pensionarii uitați. 

Și culmea, nimeni nu le cere socoteală acestor politicieni. Nu există o mișcare civică puternică pentru drepturile pensionarilor, care să pună reflectorul pe responsabili.

Doar o presiune puternică din partea societății civile le poate transmite lui Ciucă, Ciolacu și Budăi că s-a umplut paharul. Că trebuie să prioritizeze creșterea veniturilor pensionarilor nedreptățiți, nu a celor înstăriți. Că schema asta a lor, prin care iau bani de la oamenii simpli și îi dau la privilegiați, nu ține.

O petiție cu zeci de mii de semnături le va da un prim semnal politicienilor că riscă să piardă suportul a 4 milioane de pensionari, chiar la următoarele alegeri, oricât i-ar sătura de bani pe baronii locali.

Semnezi și tu petiția prin care le cerem lui Ciucă, Ciolacu și Budăi
să elimine inegalitatea dintre pensionari?

Poate că ești deja la pensie sau ai părinți, bunici în această situație. Semnătura ta înseamnă că nu accepți nedreptatea, fie că te afectează direct pe tine sau pe cei dragi. Și că vrei să contribui pentru o Românie în care toți cetățenii sunt tratați corect, inclusiv la final de carieră. Faptul că semnezi această petiție demonstrează că ești dintre cei ce înțeleg schema prin care pensionarii sunt șmecheriți. Și că nu o accepți.

Acum se discută despre creșterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023. Ciucă, Ciolacu și Budăi flutură în spațiul public o creștere a punctului de pensie, în aplauzele presei finanțate de Guvern. Dar nu spun nimic despre corectarea formulei de calcul pentru cei ieșiți la pensie înainte de 2020. Îi vor lăsa de izbeliște, dacă nimeni nu reacționează. Iar oamenii îi vor vota în continuare pentru că nu înțeleg această realitate cinică și greu de digerat.

Hai să le spunem noi, membri și membre ai Comunității Declic, că nu e normal ca cetățeni ieșiți la pensie cu același punctaj să primească pensii diferite, în funcție de anul pensionării. Dacă și tu ai alergie la nedreptate și vrei să te implici în această cauză, apasă pe butonul de mai jos și semnează.

Semnezi și tu petiția prin care le cerem lui Ciucă, Ciolacu și Budăi
să elimine inegalitatea dintre pensionari?

Pentru pensii corecte,
Anduța și echipa Declic