Blog 10 September 2019

Transparență pentru șefii cultelor religioase

În România funcția de șef de cult religios este asimilată celei de demnitar public.

Spre exemplu, funcția de patriarh este asimilată celei de președinte al Senatului sau președinte al Camerei Deputaților. Iar funcția arhiepiscop este asimilată celei de ministru. [1]

În ciuda acestei asemănări, doar cei din prima categorie sunt obligați să depună declarații de avere și interese.

În spațiul public nu se vorbește îndeajuns despre averile șefilor cultelor religioase. Mai exact, despre modul în care au fost acestea dobândite.

Din cauză că subiectul este aproape inexistent, am început o campanie. Se numește Vrem transparență pentru cultele religioase. Prin aceasta vrem ca șefii tuturor cultelor religioase recunoscute în România să depună declarații de avere și interese, în fiecare an.

Să se comporte ca celelalte categorii de demnitari pentru care statul plătește salarii din bani publici.

În funcție de rangul pe care îl dețin, șefii cultelor religioase din România primesc lunar o indemnizație de la bugetul de stat, care variază între 13 000 lei și 16 600 lei [2].

Deși au aceleași drepturi ca alte categorii de demnitari publici, șefii cultelor religioase nu au și aceleași obligații. Nu depun declarații de avere.

Dacă și tu crezi că avem nevoie de transparență pentru șefii cultelor religioase din România, te invit să faci un pas în față.

Semnează petiția prin care cerem modificarea legii Agenției Naționale de Integritate (ANI) [3] . Prin această lege se stabilește cine trebuie să depună declarații de avere și interese.

Imediat începe campania electorală. În mod natural, politicienii vor fi mai interesați să asculte ce avem de spus. Acum este un moment bun să atragem atenția asupra transparenței cultelor religioase.

Este important să fim cât mai mulți. Doar așa avem șansa să fim mai vizibili și să facem vocea comunității mai clară. Vrem egalitate între beneficiarii de fonduri publice, indiferent de credința lor! Te alături?

Schimbarea legii este posibilă. În 2010 a existat o inițiativă de schimbare a legii ANI. Potrivit acesteia, angajații cu rol de conducere din federațiile sindicale trebuiau să depună declarații de avere și interese.

Deși aceste funcții nu au statut de demnitari publici, inițiativa de modificare a legii a trecut.

Din 2010 s-au mai schimbat câteva lucruri. Acum presiunea publică pe care comunitatea o poate pune pe politicieni este o resursă mult mai valoroasă, care și-a dovedit eficiența.

Este cazul să-i facem să ne asculte. Putem doar dacă suntem mulți. Hai să aducem lumină pe declarațiile de avere ale șefilor de cult, indiferent de religie. Te alături?

Pentru transparență,

Ana și echipa Declic

PS: În ultimii 10 ani, suma alocată de la bugetul de stat pentru culte s-a triplat. Din ’90 până în 2018, s-au alocat 5,71 miliarde lei. Din aceștia, 4,06 miliarde lei s-au dus pe plata salariilor personalului din biserici și 1,65 miliarde lei au fost cheltuiți pe modernizarea lăcașelor de cult. Suma nu include și alocările de la bugetele consiliilor locale și județene [2]. Dacă și tu crezi e nevoie de mai multă lumină în cazul averilor șefilor de culte religioase, semnează acum petiția.

[1] Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Cap. III, Culte, lit. B.

[2] Banii de la buget pentru culte s-au triplat în ultimii 10 ani, edupedu[.]ro

[3] ANI este o autoritate publică independentă, care funcționează la nivel național. Unul dintre rolurile instituției este să se asigure că demnitarii și funcționarii publici sunt integri în exercitarea funcțiilor pe care le dețin.