Blog 7 October 2020

Cum ne-a dus Predoiu cu preșul

Cătălina, campaignerul Declic al campaniei „Desființați urgent Secția Specială pentru magistrați!ne povestește despre protestul pe care l-am organizat luni la Ministerul Justiției. Ea începe cu o mărturisire: nu prea a putut dormi în noaptea dinaintea evenimentului. A avut emoții, a vrut ca machiajul actorului care îl imita pe Cătălin Predoiu să iasă perfect, actorul să joace bine rolul, să avem loc pentru a întinde un pres în fața ministerului și alte detalii care i-au stricat somnul. Ea recunoaște, este perfecționistă și îi place să aibe lucrurile sub control.

Luni s-a trezit dis de dimineață, a lăsat copilul la grădiniță și s-a dus la salonul unde era machiat actorul nostru, care trebuia să semene cât mai bine cu ministrul Cătălin Predoiu. Acolo era și colega Olga, cea care se ocupă ca totul să iasă bine la protestele Declic. Când a ajuns Cătălina, l-a văzut în fața ei pe ministrul Predoiu. Atunci i-a venit inima la loc. E drept, Cătălin Predoiu al nostru era un pic mai tânăr, dar cu trăsături și gesturi asemănătoare ministrului.

A urmat apoi o discuție cu Andrei, actorul care l-a imitat pe ministrul Justiției. Au stabilit ultimele detalii și au plecat spre minister, nu înainte ca Olga să îi arate covorul care îi ocupa jumătate din mașină și pe care noi urma să îl întindem pe trotuarul din fața instituției.

Pe drum Cătălina s-a tot gândit la ce va spune ministrul Predoiu, dacă îl va mișca acțiunea noastră și va schimba lucrurile sau dacă doar îi vom strica ziua. Și-a făcut apoi un rezumat în minte, cu ideile pentru declarațiile de presă. Numai bine, când a terminat a și ajuns în Piața Constituției, acolo unde este Ministerul Justiției.

În fața instituției Cătălina a avut un flash, și-a amintit momentul în care îi duceam Anei Birchall mandatul de 30 de zile, termen pentru desființarea Secției Speciale. A trecut un an și jumătate de atunci. Cătălina își amintea că am fost la un pas de a obține asta, dacă Birchall nu ar fi fost remaniată.

Apoi, a rememorat un alt moment în care am fost la un pas să declarăm victorie în această campanie: în urmă cu 11 luni, când PNL a preluat guvernarea. Atunci ne-am spus că Secția Specială e ca și desființată, era prioritate în programul de guvernare. Tare ne bucurăm că nu ne-am lăsat duși de val și ne-am păstrat vigilența.

A avut loc apoi discuția din luna iunie cu ministrul Predoiu, care ne-a promis că în septembrie trimite proiectul de lege în Parlament. Dar septembrie a trecut și iată-ne din nou în fața Ministerului Justiției, la un nou protest pe același subiect: desființarea Secției Speciale.

În tot acest timp, de peste un an și jumătate, Secția Specială nu a trimis în judecată nici măcar un magistrat care ar fi încălcat legea.

După atâtea tărăgănări, acțiunea noastră exemplifică perfect ceea ce se întâmplă: Cătălin Predoiu ne duce cu preșul. Pe noi, pe cetățeni, pe magistrați, pe oficialii Comisiei Europene. Asta a făcut și actorul nostru, care a plimbat preșul cu justiția prin fața ministerului, tacticos, în stilul lui Cătălin Predoiu.

Acțiunea a început la ora stabilită, au venit și jurnaliștii, mai ales foto-jurnaliștii, ca să prindă în imagini sceneta noastră. Personajul Cătălin Predoiu a început să tragă după el preșul cu justiția și să le spună „Duc justiția cu preșul, sper că nu v-ați dat seama! Vreau să subliniez că voi desființa Secția Specială!”.

Predoiu-sceneta-1
Actorul Cătălin Predoiu în timp ce duce Justiția cu preșul

Cătălina a avut câteva momente când s-a uitat la actor și a văzut că nu face nimic, că se mișcă lent, mai înlocuiește un „i” cu un alt „i” în cuvântul Justiție, mai întinde covorul. Pentru o clipă, i-a trecut prin minte să meargă și să îl roage să fie mai activ. Apoi a realizat: stai, că își joacă foarte bine rolul! Andrei, actorul nostru, a înțeles tare bine esența personajului său: mișcări lente, fără niciun rezultat, promisiuni deșarte și multă liniște.

Exact așa se comportă Cătălin Predoiu de 11 luni: mai scoate câte un paragraf din proiectul de desființare a Secției Speciale, mai șterge praful de pe dosarul aflat în sertar. Iese apoi cu o declarație ca să ne liniștească. Duce cu preșul Comisia Europeană, anunțând în conferințe de presă bombastice lansarea pentru a treia oară a dezbaterii publice privind desființarea Secției speciale. În realitate, nu face nimic!

Trecătorii au părut încântați de acțiunea noastră. Câțiva dintre ei s-au oprit și și-au făcut selfie cu „ministrul Cătălin Predoiu”. Chiar și pe angajații din minister i-am observat mustăcind când intrau sau ieșeau și vedeau ce se petrece în fața instituției.

La un moment dat, în timp ce Cătălina dădea declarații de presă, l-a remarcat în ușă pe consilierul lui Cătălin Predoiu. Discret, cu masca pe față, a ieșit probabil să vadă ce se petrece. Spre deosebire de alte dăți, acum nu a mai venit să ne salute sau să ne întrebe ce facem acolo. Probabil, s-a gândit Cătălina, i-a fost și lui rușine de rușinea domnului ministru.

Când totul s-a terminat, am strâns și am plecat spre birou. Tot drumul Cătălina s-a gândit la următorul pas, la ce mai putem să facem ca să fie închisă mai repede această instituție ineficientă. I-au venit în minte toate acțiunile noastre din această campanie. A realizat că am reușit, prin forța comunității, să mișcăm lucrurile.

Din păcate, credem că situația ar fi fost dezastruoasă dacă noi nu ne implicam. Probabil nici nu s-ar mai fi vorbit de un proiect pentru desființarea SS. În raportul de țară de săptămâna trecută, Comisia Europeană nota că apreciază implicarea și eforturile societății civile. De asemenea, amintea că dezbaterea privind desființarea Secției Speciale, din luna iunie, a avut loc datorită solicitării Declic. Noi am ținut subiectul cald pe agendă.

De aceea, noi nu ne putem opri, indiferent de cât timp va dura această campanie. Uneori ne gândim că membrii Declic au obosit să tot audă despre desființarea Secției Speciale. Apoi realizăm că nu suntem singuri, că oameni ca tine se implică de fiecare dată când le cerem ajutorul.

De ajutorul tău avem nevoie și de această dată. Ca să continuăm, însă, ne trebuie susținere financiară. Nu suntem ipocriți, banii sunt și ei necesari în lupta civică. Fără bani nu am putea să organizăm acțiuni care să fie vizibile pentru presă sau să cumpărăm reclame și să îi facem de râs public pe politicienii care își încalcă promisiunile.

Fără susținere financiară ne-ar fi extrem de greu să mai putem să fim creativi. De aceea, contăm pe puțin de la fiecare. Dacă și tu crezi că poți să contribui, ne-ar ajuta să donezi lunar 15 lei pentru acțiunile pe Justiție. Poate că ți se pare o sumă mică și consideri că e mai mare efortul să scoți cardul și să faci plata. Dar nu e așa. Dacă 100 de oameni ca tine și ca mine contribuie lunar cu 15 lei, se adună 1500 de lei în pușculița Declic, bani suficienți pentru a continua tacticile prin care punem presiune pe autorități în campania privind desființarea Secției Speciale.

Dacă pentru tine 15 lei lunar înseamnă, însă, banii pentru pâine sau medicamente, atunci nu dona, susține-ne prin alte modalități: cu un share sau povestind prietenilor despre ceea ce facem la Declic.

Poți să contribui și tu lunar pentru continuarea campaniei?


Sunt puține cauze pentru care trebuie să luptăm ani de zile, însă acelea devin dintre cele mai importante pentru comunitate, ne unesc și ne dau forță. O campanie pe mulți ani înseamnă multă implicare, idei și tactici noi de fiecare dată. Dacă avem, însă, banii pe care să contăm lună de lună, atunci ne rămâne mai mult timp ca să fim creativi și să realizăm cât mai bine acțiunile prin care punem presiune. Apelăm la profesioniști, iar demersurile noastre capătă din ce în ce mai multă greutate. De aceea, avem nevoie de susținerea ta lunară. Poți contribui și tu cu 15 lei lunar, pentru a continua lupta pentru o justiție independentă?