Blog 9 November 2023

Cum salvăm clădirile de patrimoniu

Am lansat o petiție prin care care cerem politicienilor salvarea clădirilor de patrimoniu. Avem peste 800 de monumente care se pot prăbuși, în orice moment. Vor fi salvate, rând pe rând, dacă parlamentarii spun „DA” unei propuneri legislative pentru instituirea unui program ce va salva 100 de monumente pe an. Dacă și tu crezi că nu putem lăsa să moară sute de clădiri de patrimoniu de o valoare și frumusețe rară, semnează acum petiția.

Semnezi și tu petiția?

Am ajuns la Castelul cu inorogi de la Korniș, prima dată, acum 15 ani. Îmi pare rău, nu am o fotografie mai bună decât asta în care un cal a decis să-și bage capul. Un cal, nu un inorog.

Se numește cu Castelul cu inorogi pentru că, în vremurile bune, la intrarea în curte se aflau două statui superbe cu minunatele animale fantastice. Acum nu se mai află, cineva a încercat să le fure, una a fost răsturnată. Au fost duse într-un depozit.

Trec des pe lângă castel. Uneori mă opresc și intru în curte cu speranța că au început lucrări de reabilitare. Plec și mai întristat, de fiecare dată. Astăzi, din castelul fabulos a rămas doar turnul care se vede în spatele calului și câteva ruine pe punctul să se prăbușească.

Cred că fiecare dintre noi știe măcar o clădire istorică aflată în ruină. Avem peste 800 de monumente istorice în stare avansată de deteriorare. Dacă nu se intervine, de urgență, le vom pierde în următorii ani. Foarte grav, printre acestea se află clădiri aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO, adică monumente de o valoare uriașă.

Acestea pot și ar trebui să fie salvate. Se va întâmpla asta dacă deputații aprobă proiectul de lege privind instituirea unui program de salvare a monumentelor în pericol. Proiectul ar asigura finanțarea lucrărilor de punere în siguranță, anual, a unui număr de 100 de monumente istorice aflate în stare avansată de degradare.

Vestea bună e că proiectul legislativ a trecut de Senat. Dar, deși are susținerea programului „Ambulanța pentru monumente” și a altor specialiști în restaurare, o parte dintre deputații ce vor da votul final și-au manifestat opoziția față de proiect.

M-am întrebat ce au acești politicieni cu monumentele? Urăsc istoria țării? Nu le place frumosul? Nu pot fura ușor banii care s-ar aloca pentru salvarea monumentelor? Nu am aflat răspunsul.

Cert este că riscul ca inițiativa să fie blocată rămâne cât se poate de real. Asta ar duce la pierderea, în următorii ani, a sute de clădiri de patrimoniu de o valoare și frumusețe rară.

Ține de noi să-i facem pe politicienii care se opun să înțeleagă că locul lor în Parlament depinde de cei care vor salvarea monumentelor. Te implici și tu? E foarte important să ne strângem măcar 10.000 de semnatari. Asta, înainte ca proiectul să intre la votul final, peste aproximativ 2 saptamani.

Vom înmâna liderilor de grupuri politice din Camera Deputaților petiția noastră, înaintea votului final. Dar, mai întâi, trebuie să fim mulți. Semnezi și tu pentru monumente?

Împreună, ținem clădirile monument în viață,
Antoniu și echipa Declic.

PS: Am găsit o fotografie de arhivă, așa arătau inorogii pe vremuri. Haide să-i aducem înapoi din depozit. Se va întâmpla asta dacă va exista programul de salvare a celor 800 de monumente în pericol de prăbușire. Semnează petiția.