Blog 25 August 2022

Curajosi la 16 ani

Semnezi și tu petiția prin care cerem reducerea vârstei de vot de la 18 la 16 ani? În ciuda faptului că tinerii sub 18 ani sunt membri activi ai societății, care plătesc taxe, pot să lucreze și chiar să conducă anumite tipuri de mașini, ei nu au dreptul să voteze. Hai să îndreptăm această nedreptate!

Semnează petiția prin care cerem ca tinerii să poată vota de la 16 ani:

Când am lansat campania Vot 16, mi-am amintit de o întâmplare trăită de mătușa mea. Era în autobuz, când un controlor de bilete s-a luat de o tânără mamă, care călătorea împreună cu copilul ei de 7 ani. Femeia taxase un bilet doar pentru ea, credea că pentru copil este gratuit. Controlorul și-a chemat colegii și au încercuit-o ca pe o infractoare. Apoi au început să țipe la ea. Copilul a izbucnit în lacrimi. Mama nu mai știa cum să îl liniștească și să îi calmeze pe controlorii agresivi.

Mătușa mea mi-a spus rușinată că s-a blocat de teamă. Se uita îngrozită la cum acționau controlorii, dar de frică nu a zis nimic. La fel au reacționat și ceilalți oameni din autobuz. Din nepăsare sau din frică, niciunul nu a intervenit.

Când, dintr-o dată, din spatele autobuzului s-a auzit o voce tânără, dar fermă. O fată cu ghiozdanul în spate venea spre locul în care se aflau mama cu copilul, înghesuiți de controlori. Deși nu avea mai mult de 16 ani, fata le-a vorbit ferm și politicos controlorilor. Le-a spus să nu o hărțuiască pe mamă, să o lase să liniștească puțin copilul. Să o amendeze dacă asta consideră, dar să se oprească din a fi agresivi.

Atitudinea ei i-a blocat chiar și pe cei doi controlori cu gura mare. Au început să caute scuze. Fata le-a tăiat-o scurt: „Ați făcut un copil să plângă, e timpul să vă opriți! Nu vă face cinste ce ați făcut.” De rușine, controlorii au coborât la prima stație, fără să mai spună o vorbă. Mama i-a mulțumit, cu lacrimi în ochi, fetei. Iar cetățenii, care până atunci nu deschiseseră gura, au aplaudat-o.

Astfel de tineri sunt peste tot în jurul nostru, chiar dacă mulți adulți au tendința să îi desconsidere. Lor ar trebui să le acordăm mai multă crezare. Să îi sprijinim să schimbe lumea în bine. Ariana este și ea un astfel de elev. Ne-a scris și ne-a rugat să sprijinim Asociația Elevilor din Constanța, pentru a obține drept de vot de la 16 ani.

Ariana și colegii ei luptă deja în Parlament, pentru ca proiectul de modificare a legii să fie votat, iar tinerilor să li se permită să voteze la alegerile europarlamentare și locale încă de la 16 ani. Ne-am consultat cu avocații și ne-au spus că o astfel de măsură nu e neconstituțională, cum se zvonește în spațiul public.

Campaniei noastre s-au alăturat mai multe asociații de tineri și ONG-uri, care susțin votul de la 16 ani. Parlamentul European a recomandat micșorarea vârstei de la care tinerii au drept de vot. În Belgia, Malta, Austria, Estonia și Germania tinerii deja votează de la 16 ani la anumite alegeri.

În România, tinerii au dreptul să se angajeze, să se căsătorească și pot răspunde penal pentru faptele lor încă de la 16 ani. În plus, ei plătesc taxe dacă se angajează, dar nu au dreptul să voteze.

Continuăm mobilizarea tinerilor, pentru a obține un nou drept pentru ei? Avem nevoie să strângem rapid măcar 10.000 de semnături, până când parlamentarii revin din vacanță. Dacă ne mobilizăm acum, îi putem ajuta să își facă vocea auzită în Parlament, când va fi votată legea. În Parlamentul European, cel mai tânăr ales are 21 de ani. Și tinerii noștri pot înțelege altfel cum funcționează alegerile dacă sunt implicați din timp în procesul de vot. Hai să le fim alături tinerilor!

Semnează petiția prin care cerem ca tinerii să poată vota de la 16 ani:

Cu bine,
Cătălina și echipa Declic