Blog 21 August 2023

Cursuri de prim ajutor în școli: provocarea

În anul 2017, cu 3 ani înainte de a face parte din echipa Declic, am primit un email cu o provocare. Un email care urma să-mi schimbe viața.

Era momentul în care PSD lucra intens la măcelărirea legilor justiției. Cei de la Declic îndemnau membrii Comunității să meargă în audiențe. Să le ceară parlamentarilor din orașele lor să voteze împotriva modificării Codului Penal, care l-ar fi salvat pe Dragnea de pușcărie.

Mi-am luat inima în dinți și am mers și eu pe capul parlamentarilor din orașul în care am crescut. Mi-au ascultat politicoși argumentele, dar mai apoi au mers în parlament și au votat “DA”, pentru a-l scăpa pentru moment pe Dragnea de închisoare.

Da, recunosc, m-am simțit mică și fără putere. Îmi părea evident atunci că politicienii nu vor asculta niciodată de un cetățean care merge în audiență. Că ei văd acest demers civic doar ca pe un deranj ușor de ignorat. Dar m-am înșelat amarnic, îți spun imediat de ce.

M-am încăpățânat, mi-am zis că nu o să renunț la a fi un cetățean implicat. După acel email și primele mele vizite la parlamentari, am devenit voluntar Declic. Apoi am devenit membră a echipei de campanii. Iar acum îți scriu ție acest email în care îți lansez, la rândul meu, o provocare.

Petiția pentru cursuri de prim ajutor în școli, pe care ai semnat-o, a dus la modificarea legislației, care acum prevede astfel de cursuri în materia școlară obligatorie. Dar, cum mă așteptam, autoritățile nu au făcut încă nimic pentru ca aceste cursuri care vor salva vieți să devină realitate în școli. Așa că, acum 2 săptămâni, am decis să merg în audiență la Ministerul Educației. Și am vrut să nu merg singură.

Ne-am adunat câteva zeci de cetățeni într-un grup de WhatsApp pe care l-am denumit “Echipa Bucuroși să deranjăm”. I-am zis așa pentru că noi chiar suntem bucuroși să deranjăm decidenții care fie nu își fac treaba, fie uită ce au promis ca să fie aleși.

Așadar, o parte dintre noi am mers apoi în audiență, ocupând toate locurile din cabinetul secretarului de stat Florin Lixandru. L-am copleșit, la propriu și la figurat.

Am aflat că niciun pas nu fusese făcut pentru elaborarea normelor, deși legea e valabilă de mai bine de o lună. Dezamăgitor, dar nu surprinzător, așa pare că se lucrează la Guvern. Lucrurile se schimbă doar când noi, cetățenii, punem cu adevărat presiune pe politicieni.

La întâlnirea cu membrii Declic, Florin Lixandru a promis că implementarea legii pentru cursuri de prim ajutor în școli va fi în top 3 priorități transmise către inspectoratele școlare. De asemenea, a promis și că, până la finalul acestei luni, va înființa un grup de lucru care să facă un plan pe termen lung. Dar și unul pe termen scurt, aplicabil chiar din acest an școlar. Iată că se poate!

Membrii și membrele Declic care s-au alăturat echipei „Bucuroși să deranjăm” ar fi putut să stea deoparte și să nu investească energie civică în interacțiunea față în față cu autoritățile. Dar au ales să continue să se implice, cu încredere că asta va da roade.

Pentru mine este clar că mobilizarea echipei “Bucuroși să deranjăm” a contat pentru a mișca Ministerul Educației în direcția corectă. Sper ca și tu să crezi la fel.

Iar acum, provocarea de care vorbeam mai sus este să nu ne oprim aici! Vrem să fim siguri că Florin Lixandru își va respecta promisiunile și să fim pregătiți să “năvălim” din nou în biroul său, oricând va fi nevoie.

De aceea, te invit să te alături și tu echipei Declic “Bucuroși să deranjăm”. Să construim împreună o forță mereu gata de acțiune, până ce vom vedea finalizate normele și metodologia pentru cursuri de prim ajutor în școli. Apasă pe butonul de mai jos și înscrie-te și tu în echipa “Bucuroși să deranjăm”.

Cu încredere,
Anduța și echipa Declic


PS: După ce vei intra în echipa „Bucuroși să deranjăm”, vom ține legătura îndeaproape pentru fiecare pas din campanie și pentru fiecare audiență planificată. Hai și tu în echipa Declic „Bucuroși să deranjăm!