Blog 4 September 2023

Curțile școlilor deschise

Din ianuarie, avem o lege prin care curțile școlilor sunt redate comunităților locale. Pentru sport și mișcare, în afara orelor de curs. Unii directori de școli, susținuți de primării, au dat lacătele jos, au afișat orarul și regulamentul iar copiii se pot juca în siguranță în curțile școlilor, în timpul liber.

Alți directori și primari, însă, refuză să respecte legea. [1] Iar noi, părinți sau cetățeni cu spirit civic, încă trebuie să luptăm pentru accesul copiilor în curțile școlilor.

Dacă școala din comunitatea ta încă are lacăt pe curtea școlii și asta te nemulțumește, vezi mai jos ce poți face pentru a schimba situația.

Nu este normal ca o lege națională să fie aplicată discreționar, în funcție de cheful și toanele directorilor de școli sau primarilor. Când autoritățile locale nu-și fac datoria, atunci noi, părinții și cetățenii responsabili, putem să luăm atitudine.

Un părinte din București a avut curajul să cheme Poliția Locală pentru a se asigura că legea e respectată. Bravo lui! Dar nu trebuie să luptăm individual. Când suntem mai mulți și uniți, avem forță.

Pentru asta, Declic îți pune la dispoziție platforma „Campania Mea“, unde și tu poți iniția o petiție, ca prim pas în această luptă cu autoritățile locale. Cu cât vom fi mai mulți inițiatori și semnatari, cu atât puterea noastră de a schimba lucrurile va crește exponențial.

Poate că ai copii și vrei să le oferi un spațiu sigur și gratuit pentru joacă și interacțiune socială. Sau, poate, ești o persoană care crede că școlile trebuie să fie centre ale comunității, nu fortărețe inaccesibile.

Acum ai posibilitatea să te implici și să faci o schimbare în comunitatea ta. Inițiază o petiție pe „Campania Mea” și strânge semnături pentru a presa autoritățile să își facă treaba. Orice director de școală sau primar, în fața unei mobilizări a cetățenilor, va ști că nu mai poate merge “pe burtă”. Și că riscă un scandal monstru dacă amână la nesfârșit să se pună pe treabă.

Îți va fi foarte ușor să-ți faci un cont pe „Campania Mea” și să lansezi o petiție legată de curțile școlilor. Apasă pe butonul de mai jos și urmează pașii indicați. Vei vedea că deja există o poză, titlu și un text de petiție cu informațiile esențiale, ca să-ți fie mai ușor. Poți face modificări și personalizări după cum dorești sau poți doar să completezi informațiile necesare, precum orașul, școala, numele directorului și al primarului.

Apoi, petiția poate fi lansată în comunitatea ta. Vei beneficia de sprijin din partea echipei Declic, pentru a crește șansele de victorie ale campaniei tale.

Așa că te alături acestei lupte pentru respectarea drepturilor copiilor și inițiezi și tu o petiție? Școala reîncepe în doar câteva zile, lansează chiar astăzi petiția ta!

Pentru respectarea drepturilor copiilor,
Anduța și Echipa Declic

P.S. Sărbătorim cu entuziasm orice victorie civică obținută prin intermediul petițiilor de pe Campania Mea. Luăm drept exemplu succesul recent al clujenilor, care s-au mobilizat și au protejat arborii centrali de la relocare.[2] Așa cum ei au reușit să câștige sprijinul primarului Boc, așa orice alți cetățeni pot convinge directorii de școli și primarii să deschidă curțile școlilor. Inițiază aici petiția pentru deschiderea curții școlii din comunitatea ta.


[1] G4media, Fotoreportaj: curțile școlilor, cu lacăt în vacanță, deși ar trebui să fie deschise, conform legii. August 20, 2023

[2] Campania Mea: Păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității în amplasamentul lor actual