Ce facem până la un cutremur major

40.000, atâția suntem cei care solicităm Guvernului consolidarea de urgență a școlilor și spitalelor gata să cadă la următorul cutremur major.
Iar autoritățile s-au grăbit să spună că vor face exact asta. Vor consolida școli, grădinițe și spitale „în regim de urgență”.
Nu știu ce înseamnă „urgență” pentru politicieni, dar au trecut 5 zile de la această promisiune și încă nu avem nici măcar o listă cu clădirile prioritare. Ce să mai vorbim de un calendar precis pentru derularea lucrărilor.
Dacă lucrurile rămân așa, nu avem nicio garanție că vom obține consolidarea acestor clădiri. Vom rămâne cu promisiuni vagi, lansate după acel cutremur major din Turcia doar pentru a calma populația cuprinsă de teama unui seism de proporții și în România. Există riscul să îngroape cât de curând acest proiect de consolidare în cine știe ce grup de lucru obscur de la Guvern.
Iar experiența noastră cu grupurile de lucru ne arată că cea mai mică decizie se ia după luni de dezbateri sterile. Nu avem acest timp! Orice amânare de acum poate duce, în caz de cutremur major, la moartea a mii de oameni, mai ales a unor copii nevinovați. Pe mine, amânarea asta criminală mă scoate din minți.
Avem un plan care ne va ajuta să verificăm dacă guvernanții chiar au intenția de a consolida aceste clădiri sau doar au lansat promisiuni pompoase pentru a calma spiritele critice.
Hai să le scriem și să le cerem să publice, urgent, o listă a obiectivelor ce vor fi consolidate și termene clare de începere și derulare a lucrărilor. Ne adresăm premierului Nicolae Ciucă și ministrului Dezvoltării, Attila-Zoltán Cseke. De ei depinde dacă lucrările chiar încep sau se tărăgănează până e prea târziu.
Dacă ne ignoră, e un semn clar că au fost doar vorbe în vânt. Măcar știm unde stăm și putem spune, fără să mințim, că premierul Ciucă a condamnat la moarte mii de oameni.
Iar dacă ne ascultă cu adevărat, așa cum au promis după cele peste 40.000 de semnături, vor publica lista de clădiri prioritare pentru consolidare. Cu acest document în mână, putem verifica dacă proiectele de consolidare încep la timp și se derulează conform termenelor asumate.
Nu avem timp de pierdut, dacă subiectul va dispărea de pe agenda publică, pierdem orice șansă de a salva mii de vieți.
Ne vor asculta doar dacă, în următoarele zile, le umplem căsuțele poștale cu mii de emailuri în care le cerem o listă clară și termene precise. Așa că este vital să le scriem mii dintre noi, semnatarii petiției.
Dacă ai ajuns aici cu lectura, te rog să îți faci timp încă 3 minute și să le scrii. Am pregătit totul, trebuie doar să apeși butonul de mai jos și să urmezi pașii din pagina de acțiune.
Îți scrii mesajul pentru premier și ministrul Dezvoltării, completezi câmpul „Subiect” și apeși butonul „Trimite emailul”. Într-o secundă, mesajul tău va ajunge în inbox-ul celor doi. Alături de mii de alte mailuri care-i vor face să înțeleagă că nu scapă de responsabilitate cu niște promisiuni vagi. Că suntem mulți și cu ochii pe ei.
Ai aici și câteva idei pe care le poți prelua când le scrii.
- Spuneți-ne care sunt școlile care vor fi consolidate și care este calendarul consolidării. Faceți această listă publică.
- Care este situația spitalelor și când vor fi ele consolidate? Nu vrem să murim prinși sub dărâmături, într-un loc în care mergem pentru a ne vindeca.
- Faceți publică lista clădirilor, școli și spitale, care vor fi consolidate în următoarea perioadă și finanțarea pentru consolidare.
- Suntem peste 40.000 de cetățeni care vă cerem să consolidați școlile și spitalele. Vrem să faceți public planul consolidărilor și să nu îl confundați cu o reabilitare.
- Ținând cont de istoricul dumneavoastră de promisiuni nerespectate, vă invităm să ne oferiți asigurări că programul de consolidare a spitalelor și a școlilor nu este doar o altă vorbă politicianistă.
Te rog să le scrii gândindu-te la miile de vieți pe care le vom salva în caz de cutremur major, dacă vom reuși în această campanie. Am obținut o primă victorie: promisiunea Guvernului că va consolida școlile. De aceea, ar fi păcat să ne oprim aici.
Cu speranță,
Antoniu, Cătălina și echipa Declic
PS: Nu ar fi prima dată când autoritățile promit consolidarea școlilor și a altor clădiri publice. Au promis asta și când un tavan de beton a căzut peste copii, într-o școală din București. De atunci au trecut 6 ani, dar școlile tot neconsolidate sunt. Depinde de noi dacă ne păcălesc și de data aceasta sau dacă își vor ține promisiunea. Scrie-le și cere-le o listă cu primele clădiri ce vor fi consolidate și termene clare de derulare a lucrărilor.