Blog 3 November 2022

Dăm foc la păduri seculare

Îți dorești și tu interzicerea tăierilor de arbori în cele mai valoroase păduri seculare ale României? Atunci hai să cerem împreună o lege care ar salva sute de mii de arbori fabuloși, care acum devin lemn de foc! Semnează petiția!

În România se află unele dintre cele mai valoroase păduri seculare ale Europei. Un arbore de două, trei sute de ani, sau chiar mai mult, e un adevărat monument al naturii. Noi avem păduri cu sute sau mii de astfel de arbori remarcabili.

În aceste zone, își au casa mii de specii de plante și animale care trăiesc doar în acest tip de ecosistem extrem de matur. Pentru că atunci când vine vorba de valoarea unui ecosistem, vârsta înaintată e un semn de sănătate.

Din nefericire, aceste păduri cu arbori de peste 500 de ani sunt rase, perfect legal, în țara noastră.

Cel mai grav este că acești arbori sunt tăiați și ajung lemn de foc! Sau sunt tocați, transformați în peleți și puși tot pe foc. Asta pentru că un copac ce trece de o anumită vârstă nu mai poate fi folosit ca lemn în industria mobilei. E prea noduros și găunos, așa că e mai simplu și mai profitabil să-l vinzi pentru a fi ars.

Îmi face pur și simplu rău să mă gândesc că un copac ca cei de mai sus poate deveni scrum de azi pe mâine. Iar pădurea în care a crescut un asemenea copac poate fi tăiată la ras în câteva zile. Tot ecosistemul dezvoltat acolo în mii de ani poate fi distrus iremediabil, în câteva ore.

Ceea ce este și mai revoltător e că, în România, distrugerea pădurilor seculare se face cu drujba într-o mână și cu legea în cealaltă. Regimul silvic spune că, atâta timp cât un copac nu se află într-o arie protejată strict, poate fi tăiat. Iar cele mai multe păduri seculare nu sunt incluse în arii în care tăierile sunt interzise.

În ultimele luni, am întors pe toate fețele problema pădurilor seculare. Am stat de vorbă cu biologi ce lucrează în parcuri naționale, cu profesori ce predau silvicultura la universitate, dar și cu alți activiști de mediu.

Concluzia la care am ajuns e că cea mai eficientă și rapidă modalitate de a proteja valoroasele păduri seculare e să obținem includerea lor în ariile naturale strict protejate.

Mai precis, ne-am propus să cerem protecția strictă a pădurilor în care vârsta medie a arborilor trece de 140 de ani. Adică, aproximativ 160.000 de hectare.

Pădurile care au trecut de această vârstă au un ecosistem suficient de matur pentru a se proteja singure de dăunători sau boli. Deci nu există nevoia de a se interveni cu tăieri pentru a înlătura copacii bolnavi sau atacați de insecte, așa cum există la pădurile tinere și la plantații.

În plus, pădurile de peste 140 de ani își pierd mare parte din valoare economică și mai pot fi valorificate doar ca lemn de foc. Este inacceptabil să le tăiem în condițiile în care, în România, există peste 6 milioane de hectare de păduri mai tinere, destinate producției. Acestea pot asigura atât nevoile industriei mobilei, cât și nevoia de lemn de foc pentru populație.

Așa că trebuie să ne mobilizăm acum. Am lansat o petiție prin care cerem ca pădurile seculare de peste 140 de ani să devină zone de protecție strictă. Dar trebuie să fim zeci de mii pentru ca vocea noastră să conteze. Să fie mai puternică decât a drujbașilor ce doresc să taie oriunde și oricât. Chiar dacă asta înseamnă distrugerea unor habitate de mii de ani!

Semnează și distribuie petiția pentru salvarea celor mai valoroase păduri ale României.

Am decis să ne mobilizăm acum, pentru că Guvernul României și-a asumat, prin Programului Național de Redresare și Reziliență, creșterea suprafețelor de pădure protejate strict. Conform calendarului PNRR, până în 2023, trebuie identificate primele suprafețe în care se vor interzice tăierile. Dacă Guvernul nu se mișcă, riscăm să pierdem nu doar pădurile, dar și finanțări de zeci de milioane de euro destinate protejării naturii.

Tot cu o petiție am început și campania prin care am cerut interzicerea tăierilor în toate parcurile naționale. Când am ajuns la 20.000 de semnatari, am organizat un protest la Ministerul Mediului.

Iar luna trecută am organizat Caravana Rușinii acasă la ministrul Mediului, care nu și-a respectat promisiunea făcută membrilor Declic de a interzice tăierile în aceste arii protejate de mare valoare. Ca urmare a acestor strategii de campanie, aproape toate ziarele și televiziunile au vorbit despre pericolul în care se află parcurile naționale.

Trebuie spus că subiectul a fost ca inexistent în mass-media până la campania Declic. Iar faptul că acum este un subiect de dezbatere națională ne aduce mult mai aproape de momentul în care politicienii vor înțelege că nu mai pot lăsa drujbele în parcuri. Nu fără să își piardă susținerea populației.

Este exact genul de vizibilitate și atenție de care au nevoie și pădurile seculare. Dar pentru a ajunge acolo, mai întâi trebuie să ne strângem suficient de mulți susținători ai acestei campanii. Te alături celor ce au semnat deja?

Îți mulțumim pentru că te alături celor ce luptă pentru salvarea pădurilor seculare,
Antoniu și echipa Declic