Blog 22 April 2021

Dăm în judecată Ministerul Mediului

Cei de la Ministerul Mediului refuză să respecte legea [1]. Nu pun în Inspectorul Pădurii alertele satelitare și alte funcții care ar face publice ilegalitățile forestiere. Așa că am decis să dăm în judecată Ministerul Mediului, să-i oblige justiția să aplice legea care poate salva pădurea. Acum trebuie să strângem banii necesari procesului. Poți să contribui și tu?

În imaginea de mai sus îl poți vedea pe Gelu Puiu, secretarul de stat responsabil de păduri în ministerul Mediului. O investigație Recorder a făcut publice recent preocupările sale. Într-o înregistrare audio, Gelu Puiu se lăuda că a schimbat, prin șantaj, 20 de șefi de direcții silvice cu membri de partid.

El este persoana responsabilă pentru Inspectorul Pădurii. De la el așteptam să ia măsurile necesare pentru ca aplicația pentru cetățeni să devină complet funcțională. Așteptam, dar nu mai așteptăm, din două motive.

Mai întâi, pentru că dezvăluirile l-au făcut să-și dea demisia. În al doilea rând, pentru că această investigație a făcut lumină, ne-a arătat cu ce se ocupă personalul de rang înalt responsabil de soarta pădurilor. Cu șantaj, cu rezolvarea urgentă a intereselor de partid, cu numirea în funcții silvice a unor oameni credincioși partidului.

Și ar fi naiv să ne închipuim că Gelu Puiu e un caz unic în Minister. Vorbim de un aparat de stat din care fac parte funcționari moșteniți din vremurile în care nici măcar nu se vorbea de salvarea pădurilor. Așa că nu mai putem aștepta de la ei să ia măsurile pe care le cerem. Avem nevoie de un Inspector al Pădurii complet funcțional care să ne arate, clar, când și unde se taie ilegal pădurea. Și pentru a obține asta dăm în judecată Ministerul Mediului. Să-i convingă justiția să-și facă treaba.

Am făcut deja primul pas. Am trimis Ministerului o plângere prealabilă, prin care am întrebat când vor fi adăugate alertele satelitare și celelalte funcții lipsă, în Inspector. Răspunsul primit e incomplet și contradictoriu.

Demarată, dar neconcretizată. Adică s-a lansat o licitație publică apoi s-a retras fără nicio explicație. După ce admit că alertele nu sunt în Inspector, un rând mai jos autoritățile se contrazic și spun că în inspector sunt TOATE informațiile prevăzute în lege. Noaptea minții!

Avem parte doar de amânări, de contradicții și minciuni. Timp în care 20 de milioane de metri cubi de lemn sunt scoase ilegal din păduri, în fiecare an [2]. Deci nu e totuna dacă măsurile pe care le cerem se iau acum sau peste câțiva ani. Așa că nu doar vom da Ministerul în judecată, dar vom cere și penalități pentru fiecare zi de întârziere.

Nu e prima dată când mergem în instanță pentru a proteja natura. Cel mai recent exemplu este oprirea exploatării miniere de la Certej prin anularea în instanță a planului urbanistic zonal. Am reușit pentru că avem avocați buni. Dar și pentru că sute de membri Declic s-au implicat și am strâns banii necesari pentru a le plăti serviciile.

Procesele sunt tactici de campanie foarte eficiente, dar din păcate și costisitoare. Pentru a demara acțiunea în instanță trebuie să strângem cei 8.000 de lei, cât estimăm că ne vor costa serviciile legale.

Am demarat deja acțiunea în instanță, acum trebuie să ne asigurăm că avem cu ce bani plăti avocații.

Ce spui, poți contribui și tu cu o sumă pentru a declanșa acțiunea în instanță?


Un proces e o formă de presiune publică în sine. Poate produce efecte chiar înainte ca instanța să dea un verdict. Politicienii de la Minister nu au niciun interes să piardă în instanță și numele lor să fie asociat cu nerespectarea hotărârilor de guvern. Așa că avem încă un motiv să dăm în judecată Ministerul Mediului. Contribui și tu pentru a strânge banii necesari acțiunii în instanță?