Blog 28 October 2021

Dau vina tot pe victime

Unii judecători și procurori îi lasă liberi pe prădătorii sexuali și dau vina tocmai pe victime. Zic că s-au îmbrăcat prea provocator sau că, la 14 ani, arată de 19, iar agresorii nu și-au dat seama că sunt minore. Închiși în birourile lor, unii judecători sau procurori decid, din pix, că violul a fost act sexual consimțit.

Un proiect de lege anti-viol a fost pus în dezbatere în urmă cu o lună. Parlamentarii s-au consultat cu Consiliul Superior al Magistraturii. Adică instituția care reprezintă procurorii și judecătorii. Vor să facă o lege prin care orice act sexual al unui adult cu un copil sub 14 ani să fie încadrat drept viol.

Dacă legea asta trece, copiii de peste 14 ani rămân vulnerabili în continuare în fața prădătorilor sexuali.

Nu înțelegem cum pot dormi noaptea magistrații care susțin, pentru o lege anti-viol, cea mai scăzută limită de vârstă din Uniunea Europeană. În condițiile în care România este fruntașă la numărul de copii abuzați sexual. În mai multe țări vestice, orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani este considerat viol.

Am dezbătut îndelung despre ce putem face. Ne este clar că nu putem schimba ușor mentalități de genul: „victima a fost de vină”. Dar putem „țipa” noi în locul copiilor abuzați, ca să ne audă toți factorii de decizie care ar trebui să protejeze minorii.

Am decis să facem un proiect șocant. Îl va putea convinge și pe cel mai superficial magistrat din țara asta că copiii abuzați sexual sunt victime, indiferent de vârstă, de cum se îmbracă sau cum arată. Poate așa nu vom mai citi în rechizitorii că agresorul a fost indus în eroare de victima care purta fusta prea scurtă sau care, la 14 ani, arată ca de 19 ani.

Am vorbit cu artistul care deja ne-a ajutat cu recuzită de protest în mai multe campanii. Va realiza o statuie a unui copil abuzat, care așteaptă să fie salvat. Vrem ca toți cei care vor vedea această reprezentare să înțeleagă cum arată un copil vulnerabil, lipsit de ajutor. Iar cei care anchetează agresiuni sexuale cu copii să rămână pe viață cu această imagine bine întipărită în memorie.

S-o aibă în minte atunci când audiază victime și agresori și când dau verdicte. Și niciodată să nu-și mai permită să lase în libertate un violator sau pedofil.

Pentru ca statuia noastră să fie vizibilă, o vom amplasa, pe rând, în fața instituțiilor care ignoră copiii abuzați sexual, de la poliție și parchete, până la Parlament și Guvern. Vom chema presa și vom arăta cu degetul către conducătorii acestor instituții. Să le crape obrazul de rușine că dorm senin noaptea, în timp ce prădătorii umblă nestingheriți pe străzi.

Acest proiect nu este unul ușor de realizat. Fiecare detaliu este important, astfel încât cei care văd statuia să simtă disperarea și neputința unui copil abuzat, pe care nimeni nu-l ajută. Artistul ne-a dat un termen de execuție de aproximativ trei săptămâni.

Nu e vreme de pierdut. În România, un copil este abuzat sexual la fiecare 6 ore. Dacă vrem să punem presiune pe factorii de decizie care pot ajuta copiii agresați, este important să finalizăm acest proiect.

Statuia ne costă aproximativ 9 000 de lei. Sunt mulți bani, dar trăim vremuri dificile și prețurile au crescut, inclusiv la materiale. Dar, împreună, reușim să acoperim costurile acestei statui.

Așa ne-am unit eforturile și când am sărit în sprijinul unor victime ale violenței domestice. Am ignorat ploaia și frigul și am organizat un flashmob în fața Parlamentului. Membrii Declic care nu au putut veni au donat, ca să putem acoperi costurile acțiunii. Împreună, i-am convins pe parlamentari să deblocheze proiectul privind monitorizarea agresorilor prin brățări electronice.

Dacă noi nu luptăm pentru copiii abuzați sexual, nu are cine s-o facă. Nu există un erou pe cal alb, nu avem pe cine să așteptăm. Dar stă în mâinile noastre să punem presiune pe factorii de decizie. Noi, împreună, putem vorbi în numele copiilor abuzați sexual. Și putem fi convingători.


Proiectul nostru este inspirat dintr-o fotografie folosită tot în cadrul unei campanii de conștientizare asupra copiilor abuzați sexual, în Spania.

Află mai multe despre campania Declic dând click aici. Semnează petiția „Vrem o lege anti-viol care să protejeze copiiiaici.