Blog 15 December 2020

De ce câștigăm

Am convins Ministerul Mediului să monteze 5 noi stații care măsoară particulele PM10, principalele responsabile pentru bolile respiratorii. Tot datorită nouă, statisticile calității aerului vor fi transmise în timp real către Comisia Europeană și către cetățeni. O mare reușită, pentru care am muncit un an întreg. Dar nu e suficient, autoritățile sunt departe de o monitorizare eficientă.

Hai să ne amintim cum am reușit să obținem această victorie:

Am fost rapizi: După primele articole din presă privind starea deplorabilă a rețelei naționale de monitorizare a calității aerului, în ianuarie 2020 am lansat o campanie-fulger adresată Ministerului Mediului.

Am fost mulți: Peste 21.000 de membri Declic s-au alăturat cauzei și au semnat petiția online. 7.000 dintre ei au trimis petiția și prietenilor, iar 170 au contribuit cu donații pentru evenimentul din martie. 50 de membri au fost prezenți la Ministerul Mediului și au protestat alături de noi.

Am fost vizibili și am creat controversă: La 3 zile de la cea mai mare poluare din Capitală, zeci de membri Declic am mers la Ministerul Mediului cu măști de gaze pe față, în semn de protest față de aerul otrăvit pe care îl respirăm.

Toată mass-media a transmis acțiunea noastră de protest. „Protest cu măști de gaze pe față în Capitală. Petiția semnată de zeci de mii de oameni / Protest cu măşti de gaz la Ministerul Mediului. Cer „Aer pentru viaţă” / Protest cu măşti de gaze la Ministerul Mediului, după cel mai grav episod de poluare din Capitală” sunt doar câteva dintre titlurile știrilor care au deschis jurnalele TV în prime-time sau care au apărut în ziarele de mare tiraj.

Așa am ajuns cu mesajul nostru la milioane de cetățeni, iar ministrul Mediului nu ne-a putut ignora. Cătălina își amintește că ministrul Costel Alexe a așteptat să plece toată presa din fața instituției și de abia apoi a venit la întâlnirea cu Declic.

Cătălina își amintește și acum întâlnirea din 5 martie. Costel Alexe, ministrul tânăr și pedant, s-a enervat atât de tare atunci când l-a întrebat cum se poate ca 2 milioane de oameni să se sufoce noaptea în case din cauza poluării, iar ministrul să afle abia dimineața, încât i-a spus că este „penibilă”.

Ea și-a păstrat calmul și l-a întrebat dacă acesta e răspunsul pentru cei 20.000 de mii de membri Declic care au semnat petiția. Și atunci ministrul s-a calmat și a dat un termen-limită pentru montarea noilor stații de monitorizare a calității aerului: septembrie 2020. Rezultatul a venit cu 3 luni întârziere.

Am câștigat o primă bătălie, însă lupta împotriva poluării e departe de a se fi încheiat. Pentru următorul succes trebuie să ne gândim la ceva inedit. Protestele cu mulți oameni nu mai sunt permise, din cauza pandemiei. De aceea, ne dorim să realizăm un vizual impresionant, care să arate efectele fatale ale poluării. Vrem să îl amplasăm în centrul marilor orașe. Am apelat deja la un artist și lucrăm la proiectul care să explice pe înțelesul tuturor că poluarea e responsabilă pentru moartea anuală a 20.000 de români.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului este responsabilă pentru 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni și 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale. De aceea, poluarea trebuie să rămână un subiect de campanie la Declic. Ca să putem continua lupta împotriva aerului otrăvit, susține-ne și tu lunar cu o donație.


Află dând click aici tot ce s-a întâmplat în cadrul campaniei „Aer pentru viață!