Blog 9 January 2024

De ce nu avem medici

Suntem în plin sezon de boli respiratorii, gripă și epidemie de rujeolă, cu spitale supraaglomerate și medici insuficienți. Personalul medical avertizează că nu mai poate face față și cere deblocarea urgentă a posturilor libere. Soluția este la premier și la miniștrii Sănătații și Finanțelor, care nu mișcă un deget. Semnează petiția acum! Dacă nu ne mobilizăm urgent, riscăm să nu aibă cine să ne trateze în spitale.

Situația este critică: Guvernul ține blocate 30.000 de posturi în spitale [1], ignorând o criză de personal care se agravează de anul trecut. Consecințele sunt devastatoare. Riscăm să nu mai aibă cine să ne trateze, dacă Guvernul continuă să forțeze sistemul medical să funcționeze cu personal insuficient.

Știrea despre o asistentă îngrijind, singură, 200 de copii la spitalul Gomoiu [2] este doar vârful aisbergului. Această imagine copleșitoare reflectă o realitate alarmantă. Din cauza lipsei de personal, se ia în considerare chiar desființarea camerei de gardă a acestui spital esențial, unde sunt tratați nu doar copii din București, ci și din județele vecine. [3]

Sunt spitale unde se stă cu orele la coadă, la camera de gardă. Pacienții așteaptă chiar și 48 de ore pentru a intra pe un loc de terapie intensivă. Uneori este chemată și poliția, pentru a gestiona conflictele între pacienți, iscate din cauza așteptărilor lungi.

Îmi fac griji pentru că nu știu ce se va întâmpla dacă mâine-poimâne voi avea nevoie de un consult ori îngrijiri medicale. Posibil că și tu te gândești la asta.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș ar fi putut să rezolve până acum problema posturilor blocate. Dar preferă să-și paseze responsabilitatea unul altuia. Sănătatea noastră nu este prioritatea lor.

Noi, cei din Comunitatea Declic, refuzăm să fim spectatori indiferenți la acest joc de ping-pong cu sănătatea noastră. Am lansat o petiție adresată premierului și celor doi miniștri. Le cerem deblocarea, de urgență, a posturilor din sistemul medical.

Dar acest demers va prinde forță doar dacă și tu te implici. Semnează acum petiția. Dacă ne unim forțele zeci de mii de cetățeni, avem șansa să ne facem ascultați. Altfel, rămânem victime tăcute ale unor guvernanți indiferenți. Alătură-te și tu demersului, semnează petiția.

Îți mulțumim pentru implicare,
Anduța și echipa Declic

PS: Ne confruntăm cu un paradox: deși avem o nevoie critică de medici și 4.000 de medici au finalizat rezidențiatul și sunt pregătiți să lucreze, blocarea posturilor îi împiedică să se angajeze. Semnează petiția și cere-le lui Ciolacu, Rafila și Boloș să deblocheze de urgență angajările în sănătate.


Note:
[1] Euronews, 7 ianuarie 2024: Angajații din Sănătate amenință cu greva generală. Președinte SANITAS București: Deficitul este undeva la 30.000 de posturi, la nivelul țării
[2] Digi24, 5 ianuarie 2024: Lipsă mare de personal la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. „S-a întâmplat ca 200 de pacienţi să fie îngrijiţi de o singură asistentă”
[3] Hotnews, 4 ianuarie 2024: Administrația Spitalelor București: Camera de gardă a Spitalului de Copii Gomoiu, în pericol de a fi închisă, din lipsă de personal / Angajările, blocate de guvern de anul trecut
[4] b1tv, 3 ianuarie 2024: Deficit de medici în spitale, confuzie în coaliție privind ocuparea posturilor vacante. Boloș și Rafila, declarații contradictorii