De ce s-a supărat ministrul Mediului

Am reușit să-l determinăm pe ministrul Mediului să adauge funcții vitale la Inspectorul Pădurii. Nu ne oprim, dimpotrivă, creștem presiunea. Pentru că a uitat de alertele satelitare! Pentru a reuși avem nevoie de implicarea ta. Îi scrii și tu ministrului Mediului pentru a-i cere alerte care să ne spună, imediat, când se taie pădurea în zone neautorizate?
Săptămâna trecută, colegul nostru Antoniu și-a adus aminte de profesorul de matematică din generală. Era foarte sever. Obișnuia să repete că nimic nu l-ar face mai fericit decât să dea elevilor, din când în când, câte un 10. Dar notele lui preferate păreau a fi 3 și 4.
Antoniu și-a adus aminte de acest profesor, urmărind un interviu cu ministrul Mediului, Tánczos Barna. Vorbea despre seria de filmulețe în care am testat și am dat note noii variante a Inspectorului Pădurii. Și era foarte nemulțumit că am notat cu 4 una dintre funcțiile aplicației.
Am mai încercat aplicația, cum ne-a îndemnat ministrul, și a urmat și o notă de UNU. Asta pentru că am descoperit că din Inspector lipseau, cu desăvârșire, funcții care, conform legilor din domeniul silviculturii [1], ar fi trebuit să fie acolo. E vorba de hărțile amenajistice și ariile protejate. Prezența acestora în Inspector chiar pot diminua furtul de pădure, prin implicarea noastră, a cetățenilor.
Primele 3 episoade ale vlogului despre Inspector au avut un succes peste așteptări, fiecare a ajuns la cel puțin 100.000 de oameni. Am avut parte de mii de distribuiri, sute de comentarii. Am văzut, în aceste comentarii, foarte mulți oameni care știau cât de importantă este această aplicație și își arătau frustrarea față de faptul că cei din Minister nu își fac treaba până la capăt.
Presiunea uriașă pusă pe autorități a fost exact ce ne-am propus. Și a funcționat! Luni dimineața, când am deschis Inspectorul Pădurii, am văzut că o parte dintre funcțiile despre care spuneam că lipsesc, au fost adăugate în aplicație. Avem acces la informații foarte importante despre amenajamente silvice, sunt marcare ariile protejate și pădurile virgine. Încă trebuie făcute îmbunătățiri, dar progresul este uriaș.
Într-o singură direcție nu s-a făcut niciun progres. Alertele satelitare, care ne-ar permite să vedem orice tăiere în zone neautorizate, lipsesc cu desăvârșire din Inspector. Mai rău, nu s-a făcut nici măcar primul pas, lansarea licitației pentru achiziționarea de imagini satelitare.
Am reușit să punem Inspectorul Pădurii pe agenda celor din Guvern și au fost făcute progrese. Dar, în loc să ne declarăm mulțumiți și să sperăm la mai bine, trebuie să creștem și mai mult presiunea. Acum, cât încă subiectul este în actualitate, cât timp presa vorbește despre inspector și ne invită în emisiuni pentru a ne spune punctul de vedere. [2] [3] [4]
Dacă ne oprim acum, sunt toate șansele ca proiectul alertelor satelitare să fie amânat, din nou, sau chiar abandonat. Deja e amânat de peste 3 ani!
Așa că ne-am propus să batem fierul cât e cald și să umplem emailul ministrului Mediului cu mii de mesaje de la membrii Declic. Îi cerem alerte satelitare în Inspectorul Pădurii.
Dacă eu, tu și alți mii de alți oameni ne rupem câteva minute pentru a-i scrie lui un mesaj către ministrul Mediului, Tánczos Barna, acesta va înțelege că îmbunătățirile care au fost aduse Inspectorului nu sunt suficiente. Că presiunea pusă pe el și pe colegii lui va continua să crească, dacă nu își fac treaba și nu pun în Inspector tot ce spune legea că trebuie să fie acolo.
Ai câteva momente pentru a-i scrie și tu un mesaj ministrului? Durează maximum 5 minute.
Aici sunt câteva argumente pe care le poți folosi. Te poți inspira din ele, înainte să apeși pe butonul „Da, trimit email”, ca să îți fie mai simplu. Nu uita să te semnezi cu nume și prenume și să fii politicos:
- Alertele satelitare trebuie să fie în Inspectorul Pădurii. Se prevede asta într-o hotărâre de Guvern, nu este ceva negociabil! Avem nevoie de ajutorul tehnologiei pentru a salva pădurea
- Peste 24.000 de membri Declic au semnat o petiție prin care vă cerem să realizați un sistem public de alertare, cu ajutorul imaginilor satelitare, care să semnaleze când există tăieri de pădure în zone neautorizate. În acest scop, vă solicităm să lansați, urgent, licitația pentru achiziționarea de hărți satelitare.
- Doar făcând apel la tehnologia mileniului în care trăim, putem opri jaful din păduri. Alertele satelitare ne vor ajuta să știm când sunt posibile tăieri de pădure în zone neautorizate. Nu mai amânați proiectul!
- Sperăm că nu ați uitat de alertele satelitare care trebuie să facă parte din Inspectorul Pădurii. Apreciez progresele care s-au făcut la aplicația destinată nouă, cetățenilor. Dar vom continua presiunea până când vom avea și alerte în Inspector, de fiecare dată când sunt posibile tăieri în locuri neautorizate.
Îți mulțumim pentru tot ce faci pentru pădure!
Note:
[1] Declic – 11 Februarie 2021 – Inspectorul Pădurii amputat, ilegal, de funcții importante
[2] Știrile Pro TV – 25 Februarie 2021 – Tineri bătuți pentru că au vrut să verifice un transport de lemne.
[3] Știrile Pro TV – 11 Februarie 2021 – SUMAL, platforma menită să descurajeze mafia pădurilor, are deja probleme.
[4] Epoch Times România – 04 Martie 2021 – Breşă majoră în Inspectorul Pădurilor în favoarea hoților. Ministrul Mediului neagă evidenţa.
Află ce s-a mai întâmplat în campania „Cerem Guvernului monitorizarea satelitară a tăierilor ilegale” dând click aici.