Blog 11 May 2022

De unde are Putin bani?

Citesc și mi se rupe sufletul. Refugiata ucraineană Evghenia Tîtarenko povestește despre viața în oțelăria Azovstal din Mariupol, unde soțul său a rămas să lupte. Complexul siderurgic este tot ce a mai rămas necucerit de armata rusă din Mariupol. Femeia spune că ultimii luptători din uzină rezistă cu greu, fără mâncare sau apă și cu tot mai puțină muniție. Soțul său și-a luat deja la revedere de la ea printr-un sms: „Nu plânge, ne vom întoarce acasă atunci când va veni vremea: vii sau morţi [1].

Tot citind poveștile celor rămași să lupte în combinat, mi-a dat seama de ceva teribil. Ultima dată când am plătit factura la gaz, l-am ajutat indirect pe Putin. Toți cetățenii europeni care contează pe gazul, petrolul și cărbunele rusești îl sprijină fără să știe pe liderul de la Kremlin. Din cauza banilor plătiți pe acești combustibili, regimul rusesc are rachete cu care să nimicească toată suflarea de om rămasă în combinatul Azovstal.

În UE, mai mult de o treime din consumul de gaze naturale este acoperit prin importuri din Rusia. De asemenea, 35% din importurile europene de țiței vin tot din Rusia [2].

România nu stă la fel de rău ca alte state europene în ce privește dependența de combustibilii fosili rusești. Însă Putin a încasat 2,5 miliarde de euro pentru cărbunele, petrolul și gazul pe care le-a trimis în România în 2019 [3].

De asemenea, dependența României de gazele rusești a crescut constant în ultimii ani și a depășit 20% în 2021 [2]. Banii din aceste importuri sunt pătați cu sânge de oameni nevinovați.

Acum că suntem mai conștienți de contribuția pe care o avem în războiul lui Putin, trebuie să acționăm. Am lansat o nouă petiție în Comunitate și avem nevoie să te alături. Se numește „Combustibilii fosili sunt condamnare la moarte!. În petiție îi cerem Guvernului oprirea imediată a importurilor de combustibili fosili rusești, prin care Putin își finanțează războiul.

Pe termen mediu, cea mai sigură metodă de reducere a dependenței de Rusia este înlocuirea combustibililor fosili prin tranziție verde. Soluțiile din petiție cuprind investiții în energie eoliană și în capacități de stocare, reabilitarea termică a clădirilor pentru a fi eficiente termic și decarbonizarea transportului public. Adică, investiții în infrastructură pentru transport alternativ, electrificare, dezvoltare feroviară și mijloace de transport public electrice.

Bună parte din aceste investiții ar fi trebuit făcute cu ani în urmă. Asta dacă Guvernul ar fi vrut ca România să aibă șanse să-și îndeplinească la timp obiectivele europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Însă deja suntem în întârziere. Foarte curând, UE va adopta încă un set de sancțiuni împotriva Rusiei. Statele membre, în afară de Slovacia și Ungaria, vor trebui să renunțe la importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului [4]. De asemenea, embargoul european împotriva cărbunelui rusesc va intra în vigoare în august.

Deci Guvernul nu mai are deloc timp de pierdut. Asta dacă vrem ca efectele renunțării la combustibil rusesc să nu producă haos. Pentru a asigura independența și eficiența energetică, un plan de măsuri trebuie pus în practică imediat. Semnezi acum petiția pentru a opri finanțarea războiului lui Putin? Pe termen mediu, independența energetică nu poate fi asigurată decât prin tranziție spre energie eoliană și solară. Doar atunci vom fi pe deplin păziți de ambițiile altor lideri despotici, cu țări bogate în resurse de combustibili fosili.

Combustibilii fosili trebuie să rămână în urmă,
Ana și echipa Declic

PS: De când a început războiul, țările UE au plătit peste 47 miliarde de euro pentru gazul și petrolul rusesc. Adică de 4 ori mai mult decât ajutorul oferit Ucrainei de statele membre, Consiliu, Comisie și Banca Europeană de Investiții la un loc [5]. Adică UE a făcut cu o mână bine și cu patru l-a ajutat pe Putin. Semnezi acum petiția pentru a opri importurile de combustibili fosili rusești?


Note:
[1] revista22[.]ro, Supravieţuitorii din Azovstal au slăbit și 20 de kg
[2] Raport EPG, Opțiunile României pentru eliminarea dependenței de importuri de gaze naturale din Federația Rusă, 2022, p. 9
[3] 2celsius[.]org, Fără gaze și petrol de la Kremlin!
[4] digi[.]ro, Ursula von der Leyen: Vom propune azi interzicerea totală a petrolului rusesc din Europa
[5] romania.europalibera[.]org, UE spune nu rublei, referendumurile Rusiei și un document secret privind avortul