De unde vine poluarea
Au trecut câteva luni de când nu am mai scris despre poluarea aerului. A fost o perioadă în care credeam că am scăpat de particulele toxice și în care am așteptat ca ministrul Mediului să își respecte promisiunea de a monta cele 15 stații de monitorizare a calității aerului.
Însă a trecut și luna octombrie, iar Ministerul Mediului nu a montat încă stațiile promise pentru septembrie. Iar acum, odată cu venirea toamnei, stațiile de monitorizare independente au măsurat din nou valori ale poluării de sute de ori peste limita normală.
Am întrebat la minister ce se întâmplă cu dispozitivele de măsurare a calității aerului, promise pentru septembrie. Am aflat că ele sunt în depozit, la furnizor, pentru că nu au fost obținute încă toate avizele pentru montarea lor. În tot acest timp, Garda de Mediu se face că îi caută pe vinovații de poluarea masivă care are loc constant în Capitală și în marile orașe. Însă niciodată nu îi identifică. Pare că autoritățile se învârt în jurul cozii.
Și atunci, ne-am întrebat ce putem face. Am fost zeci de oameni cu măști de gaze în fața Ministerului Mediului în luna martie și lucrurile păreau că se vor rezolva. Am strâns 18.000 de semnături. Apoi, toată lumea și-a îndreptat atenția spre pandemie și interesul asupra subiectului a scăzut. Iar acum suntem prea puțini ca să fim luați în seamă.
La campaniile pentru salvarea pădurilor sunt sute de mii de semnatari. Asta înseamnă o forță pe care oficialii nu o pot ignora. Și am văzut acest lucru atunci când am participat la dezbaterile pe modificările aduse Codului Silvic. Am reușit să îi convingem pe parlamentari să modifice și să voteze definiția materialului lemnos, atunci când mulți spuneau că nu vom reuși. Parlamentarii, la solicitarea Comunității Declic, au ținut seama de vocea a sute de mii de oameni.
Acum, însă, suntem doar 18.000 cei interesați de aerul pe care îl respirăm. E greu să fim băgați în seamă de autorități. Suntem prea puțini, prin urmare preferă să ne ducă cu preșul și să ne vândă gogoși.
De aceea, e nevoie să ne mobilizăm mai mult. Hai să facem un minim efort pentru a îi determina și pe alții să se implice în această campanie. Cu siguranță fiecare dintre noi are prieteni, vecini, rude care sunt dispuși să facă un minim efort pentru a convinge autoritățile că vor să respire un aer sănătos. La ei trebuie să ajungem cu campania noastră. Și e mai simplu decât ai crede. Dacă fiecare dintre noi trimite petiția la măcar 3 apropiați și îi roagă să semneze, vom fi, în câteva zile 40.000 de semnatari. Distribuie acum petiția măcar către 3 apropiați și roagă-i să semneze. Trimiți petiția către 3 apropiați?
România este printre cele mai poluate țări din Europa. În anul 2017, 20.755 de români au murit din cauza poluării, potrivit celui mai recent raport european. De 3 ori mai mulți oameni decât au murit de covid, de la începutul pandemiei și până acum. Iar cu acest virus nu e de joacă.
Și atunci, mă întreb de ce ignorăm poluarea. Doar pentru că e un criminal invizibil nu înseamnă că nu ucide masiv. Asta trebuie să înțelegem cu toții și să ne alăturăm demersului Declic, pentru a îi convinge pe funcționarii de la mediu să își respecte promisiunile.
„Nu am mai trăit de mult o frică atât de mare ca în luna martie, când m-am trezit noaptea că nu pot să respir. Miroasea îngrozitor în casă, chiar dacă geamurile erau închise. Am pus repede prosoape ude la geamuri și m-am temut pentru sănătatea familiei mele. Chiar dacă locuiesc lângă o pădure, în acea noapte în casă părea că suntem gazați. Atunci, mii de cetățeni din Ilfov și București au sunat la ministrul Mediului și la Garda de Mediu. Toată presa a deschis jurnalele de știri cu acest subiect. A doua zi am aflat că poluarea provenea de la o fermă de porci dezafectată. Deci s-a putut afla sursa. Asta pentru că am fost mulți cei interesați și presiunea noastră a contat. Așa ar trebui să procedăm și acum. Să ne mobilizăm toți cunoscuții și să punem presiune pe autorități. Intră aici și distribuie petiția către cât mai mulți prieteni.”
Cătălina, campaigner Declic
Află aici ce alte acțiuni am făcut în cadrul acestei campanii.