Stire 27 November 2015

De ziua națională reparăm o rușine națională?Dragi prieteni,

Când ne-am alăturat campaniei ”Lagărele de lângă tine” nu ne-am așteptat să intrăm într-un univers atât de ostil și de opac – cel al instituțiilor care au în grijă aproximativ 25.000 de copii și adulți cu dizabilități mintale. Zeci de rapoarte de monitorizare, mii de mărturii, zeci de investigații jurnalistice – toate vorbesc despre un sistem privativ de libertate, în care reabilitarea și recuperarea sunt practic imposibile!

O mare parte din autoritățile care ar trebui să se sesizeze sunt, în fapt, complici la propagarea acestei atitudinii inumane și ilegale la adresa celor care se află în incapacitatea de a își cere drepturile sau de a reclama încălcarea lor. Vorbim de copii privați de consiliere și terapie psihologică, dar îndopați zilnic cu medicamente. Majoritatea părăsesc sistemul prin deces. 

Totul se întâmplă pentru că aceste centre nu sunt eficient şi independent monitorizate! Centrul de Resurse Juridice a propus Parlamentului un proiect de lege care presupune înființarea unui Mecanism Independent de Monitorizare, prin care aceste abuzuri să poată fi prevenite sau oprite. Pe 8 decembrie, comisiile de specialitate își acordă VOTUL FINAL pe această propunere legislativă. Dacă considerați că aceste abuzuri trebuie să înceteze, semnați alături de cei aproape 9000 de susținători, petiția Centrului de Resurse Juridice: 

Semnează petiția!

Un motiv în plus pentru care autoritățile nu iau măsuri este pentru că nouă, publicului larg, ne-a păsat prea puțin de soarta acestor oameni în ultimii ani. La umbra nepăsării noastre abuzurile au înflorit. În lipsa presiunii cetățenești aceste abuzuri vor continua. Dacă suntem destui, putem schimba această atitudine care, din păcate, este deocamdată o rușine națională. 

Cu optimism, 

Georgiana Pascu, manager de program,Centrul de Resurse Juridice 

Claudia Apostol, senior campaigner, Platforma de-clic.ro

ps. Nu uitați că un ”share” pe Facebook poate multiplica sprijinul vostru. Distribuie apelul nostru comun către prietenii tăi! Vă mulțumim 🙂