Victorie 19 March 2018

Declaratia 600 a zburat

Săptămâna trecută, Declarația 600 a fost eliminată. Peste 9000 dintre noi am semnat petiția prin care am cerut eliminarea unui sistem abuziv de impozitare a unor venituri incerte din viitor, calculate în funcție de banii câștigați în anul precedent. Guvernul a aprobat comasarea a șapte declarații fiscale, printre care și Formularul 600, într-o singură declarație. În acest formular unic fiecare își poate estima veniturile din surse independente. Putem chiar declara un venit estimat zero.

Stând de vorbă cu semnatarii petiției, mi-am dat seama cât de mulți dintre noi detestăm cozile de la finanțe. Nu neapărat pentru că mergem acolo să dăm bani, deși nici asta nu e tocmai plăcut când te gândești cum se cheltuiește banul public în România. Detestăm cozile la finanțe pentru că de fiecare dată când mergem la ANAF, avem sentimentul că tot sistemul de acolo e construit împotriva noastră, a contribuabilului. Declarațiile nu le înțelegem deplin, formalitățile birocratice sunt aberante, funcționarii nepoliticoși, la fel de iritați ca cei ce așteaptă la coadă.

Anul trecut când ministrul Mișa a prezentat cu mândrie noua declarație 600 nu mi-a venit să cred că în loc să simplifice birocrația, guvernul transformă fiscalitatea în haos total. Am vrut să mă întâlnesc cu ministrul, să-l scutur și să-l întreb ce are cu sutele de mii de oameni care au venituri din activități independente. Nu am avut ocazia, Mișa nu a mai “prins loc” în noul guvern după demisia lui Tudose.

Dar, câteva luni mai târziu mi-am vărsat amarul în fața noului Ministru al finanțelor. Nici nu a fost cazul să-i cer audiență, Eugen Teodorovici a invitat la discuții pe mai mulți reprezentanți ai comunității Declic. S-a întâmplat după ce am organizat un flashmob în fața ministerului. Am transformat formularul 600 în avioane de hârtie și l-am făcut, simbolic, să zboare. Evenimentul s-a bucurat de o atenție foarte mare din partea mass-media, ceea ce l-a determinat pe ministru să ne invite în biroul său. A fost de acord că formularul lăsat moștenire de predecesorul ministru are grave lacune.
Cererile formulate în petiția pe care i-am înmânat-o în februarie Ministrului de Finanțe au fost îndeplinite. Dar este foarte important să nu ne oprim aici.

Deficiențele din domeniul finanțelor publice sunt însă numeroase, de la birocrația excesivă și haotică la timpul pierdut la cozile de la ghișeele ANAF. Sunt probleme cu care ne confruntăm fiecare dintre noi, dar care se vor rezolva doar dacă ne implicăm și cerem o reformă reală a sistemului.

Finanțele publice din România funcționează din inerție, neschimbate la modul real în ultimii ani. Să nu ne iluzionăm că reforma va veni doar pentru că guvernanții o promit, din nou. Fac asta tot din inerție, nu pentru că ar avea o soluție. Din păcate schimbarea vine doar când presiunea publică e atât de mare încât autoritățile nu mai au cum să o dea la întors.

În ultimii ani am dovedit că putem determina autoritățile să ia decizii în folosul nostru, dar numai când ne-am unit suficient de mulți în jurul unei cauze în care credem. La începutul anului trecut, Guvernul a dat înapoi și a retras celebra ordonanță 13 în urma presiunii publice fără precedent.

Anul acesta am cerut anularea unui formular ce impozita abuziv venituri din viitor. Într-un final autoritățile au cedat.

Vom continua să luptăm, dar o putem face doar împreună, dacă ești alături de noi. O poți face în numeroase moduri, de la semnatul de petiții la protestul în stradă. La fel de important este însă și să putem finanța în continuare derularea campaniilor. Reușim să ne facem vocea auzită și să rămânem independenți financiar pentru că oameni ca tine se implică.

Ești de acord să contribui pentru Declic cu echivalentul unei cafele comandate atunci când ieși cu prietenii? Comunitatea Declic are peste 350.000 de membri, așa că oricât de mică este o donație individuală, prin suficient de multe persoane care se implică, impactul nostru va fi pe măsură.

Da, contribui și eu!