Stire 13 December 2022

Declic a blocat și în instanță exploatarea nocivă de aur și cupru de la Rovina

Mining Watch, prin recursul Declic admis de Curtea de Apel Cluj, a obținut în instanță blocarea proiectului minier de la Rovina. Magistrații au decis definitiv suspendarea avizului de mediu pentru planul urbanistic, document fără de care compania canadiană Euro Sun Mining, prin subsidiara Samax România, nu poate obține autorizațiile de construire pentru începerea proiectului minier.

Potrivit hotărârii Curții de Apel Cluj, avizul rămâne suspendat până la judecarea pe fond a dosarului de anulare a aceluiași aviz.

Prevenirea unor pagube iminente a fost argumentul care i-a convins pe magistrați că proiectul nu poate continua în aceste condiții dezastruoase. O firmă canadiană fără nicio experiență și cu numeroase subsidiare în paradisuri fiscale urmează să depoziteze sute de mii de tone de deșeuri miniere, care vor rezulta din exploatarea a două cariere de suprafață imense. Culmea, tehnologia pe care Euro Sun vrea să o folosească la Rovina a produs chiar în Canada o catastrofă ecologică: 25 000 000 de metri cubi de ape toxice s-au revărsat într-unul dintre cele mai adânci lacuri din lume.

Roxana Pencea Brădățan, director fondator Mining Watch România

În cadrul procesului, Declic, parte a rețelei de organizații neguvernamentale Mining Watch, a arătat că nu au fost întocmite studii de evaluare a impactului climatic și nici nu a fost întocmită o evaluare a calității apelor de suprafață și subterane.

Mai mult, raportul de mediu care a stat la baza emiterii Avizului de mediu a fost întocmit de persoane neatestate legal. Asociațiile localnicilor precum și organizațiile de protecție a mediului au reproșat companiei miniere, în instanță, și că nu a realizat consultări transfrontaliere cu statele potențial afectate sau consultări efective cu localnicii.

Instanța a decis că sunt îndeplinite condițiile de admisibilitate a suspendării avizului de mediu nr. 7/2022, respectiv existența unor cazuri bine justificate și prevenirea unei pagube iminente.

Proiectul s-a confruntat din prima clipă cu o opoziție puternică atât locală, cât și națională.

Este o reușită a societății civile, în primul rând. Exploatarea minieră este un proiect distructiv pentru Munții Apuseni, pentru locul pe care eu îl numesc acasă. Am fost și voi fi implicată în această luptă până la final. Decizia instanței îmi dă speranța că vom reuși să oprim definitiv distrugerile.

Adriana Maucher, unul dintre proprietarii de terenuri aflate pe amprenta proiectului minier

Proiectul Valea Rovinei este situat în județul Hunedoara și constă în exploatarea a trei zăcăminte de aur-cupru pe o suprafață de 2,768 ha. Proiectul este deținut în proporție de 100% de Samax România, subsidiară a Euro Sun Mining.

Dacă proiectul se va realiza, persoanele care locuiesc aici vor fi nevoite să se relocheze. Ne dorim companii care să investească la noi în comună, dar nu într-un mod agresiv față de oameni și natură.
Asociația Ecou Rovina Bucureșci formată, în principal, din locuitori ai comunei, va continua să facă tot ce este necesar din punct de vedere legal pentru a stopa proiectul minier din zonă. Comunitatea noastră este amenințată de proiectul minier de la Rovina din mai multe puncte de vedere: distrugerea mediului înconjurător, divizarea socială a comunității, pierderea ireversibilă a patrimoniului natural, cultural și istoric zonal, distrugerea stilului de viață, coruperea și manipularea autorităților locale.

Viorica Bold, președintele asociației locale EcouRovinaBucureșci

Decizia Curții de Apel Cluj a fost dată în dosarul 3989/117/2022.

Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Mining Watch România este o reţea de organizaţii care se alătură comunităţilor locale în eforturile lor de a opri proiectele miniere distructive, la scară industrială. Mining Watch monitorizează avizele emise de autorităţi în beneficiul companiilor miniere şi semnalează neregulile către factorii de decizie din România şi, când este relevant, la nivelul UE. Printre activităţile sale se numără acţiuni în instanţă şi de advocacy, pentru a asigura că autorităţile aplică în mod corect prevederile legale relevante.