Blog 8 July 2021

Ai reușit ceva fain

Am trăit tragediile recente de la spitalul județean din Piatra Neamț și de la Matei Balș București ca și cum am fi fost acolo. Gândul că neglijența și greșelile din spitale vor continua să curme destine mult înainte de vreme a fost picătura care a umplut paharul în comunitatea Declic.

De zeci de ani, toată lumea acuza managementul numit politic și corupt până în măduva oaselor pentru dezastrul din spitale. Cu toate acestea, nimeni nu făcea nimic concret. Ne-a înfuriat cumplit gândul că și acum, după ce va trece valul de revoltă, după ce se vor îngropa morții, după ce se vor promite anchete și găsirea vinovaților, tot nu se va rezolva nimic.

Am simțit că trebuie făcut ceva, că degeaba vedem problema dacă nu ne și mobilizăm pentru a găsi o soluție. Așa că am început să dăm telefoane, să vorbim cu oameni din sistemul medical, cu pacienți, să citim cu mare atenție presa pe acest subiect, dar și legislația.

Așa am identificat o lacună în lege, care permite interimatele și numirile politice în managementul spitalicesc pe termen nelimitat. Asta înseamnă încurajarea și perpetuarea corupției și a lipsei de profesionalism la vârful spitalelor, fenomen care duce la nenorociri sigure.

Anduța, colega noastră, era atât de entuziasmată că a găsit o pistă la o problemă care părea fără rezolvare! Și părea atât de simplu. Urma să redacteze o petiție pentru schimbarea legii și să strângă semnături multe cu ajutorul comunității Declic. Apoi, urma să fie preluată de parlamentarii aleși de cetățeni pentru a lucra în serviciu poporului, așa cum spune Constituția. Astfel, urma să se blocheze fenomenul toxic al interimatelor pe termen nelimitat și să se prioritizeze angajările prin concurs.

Ce nu a luat în calcul, însă, a fost faptul că în România poate dura extrem de mult, uneori ani de zile, să schimbi o lege. Colegii Anduței, cu vechime mai mare la Declic, au avertizat-o de asta. Dar tot ei i-au spus și că sunt cauze pentru care merită să insiști și să te lupți până în pânzele albe, pentru că doar așa reușești.

Anduța a stat în cumpănă dacă să meargă mai departe sau nu, gândindu-se că o campanie pe termen lung înseamnă multă energie, resurse umane și financiare care, de cele mai multe ori, sunt insuficiente. În plus, există mereu riscul de a nu obține ce ne-am propus și atunci tot efortul să fie în zadar și dezamăgirea cruntă.

Pe de altă parte, speranța că se poate schimba ceva în bine, pentru a preveni viitoare morți sau răniri din cauza managementului defectuos, era extrem de puternică.

Nu o să-ți ascundem că, în luarea deciziei, a cântărit foarte greu și faptul că ne-am bazat pe forța comunității noastre. Văzusem deja ce lucruri grozave pot face membrii Declic atunci când se unesc și luptă împreună pentru o cauză în care cred.

Și așa a și fost. La fiecare pas al campaniei, membrii Declic s-au implicat trup și suflet. Au semnat petiția, au distribuit-o. Au donat pentru producerea și promovarea videoului prin care am explicat problema spitalelor politizate. Au contribuit pentru organizarea protestului cu ciolanul uriaș la Parlament. De asemenea, sute de membri Declic i-au scris ministrului Sănătății să organizeze de urgență concursuri în cele peste 65% dintre spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătății și conduse de interimari.

Deși subiectul depolitizării spitalelor a intrat la scurt timp după accidente într-un con de umbră, Comunitatea Declic s-a unit pentru a transmite ferm parlamentarilor și Guvernului că vrem manageri profesioniști în spitale, angajați prin concurs. Prin implicarea minunaților membri ai comunității am reușit să readucem subiectul pe agenda publică și în atenția politicienilor.

Ne-am întâlnit cu Adrian Wiener, vicepreședintele Comisiei de Sănătate, și am vorbit despre petiția semnată de peste 20 000 de membri Declic. Ne-a promis că va demara în 2-3 săptămâni un proiect mai amplu pentru depolitizare în Parlament și că va include și solicitările noastre.

Asta se întâmpla la începutul lui aprilie. Când am văzut că a trecut luna, l-am sunat pe Adrian Wiener să vedem ce se întâmplă. Proiectul încă nu era gata, mai era nevoie de timp. A trecut așa și luna mai și deja ne gândeam cu groază că va trece și iunie, după care se va intra în vacanța parlamentară până în septembrie.

Gândul la atâtea luni pierdute, în care practica toxică a numirilor politice în spitale va continua nestingherită, nu ne dădea pace. Așa că am insistat, am sunat, am tot întrebat ce se întâmplă, ne-am ținut, vorba aia, ca scaiul de om.

Chiar în ultima săptămână de activitate parlamentară s-a întâmplat momentul mult așteptat, proiectul legislativ a fost depus în Parlament și se află, chiar în acest moment, la Senat. [1] Am reușit un pas important și ne putem bucura pentru asta. Dar lupta este încă departe de a fi câștigată.

Foarte multe proiecte legislative se blochează în diverse stadii și pot rămâne așa ani întregi sau pentru totdeauna. Așa s-a întâmplat cu proiectul legislativ pentru monitorizarea agresorilor domestici prin brățări electronice. Proiectul de lege a fost depus în Parlament în anul 2018 și abia anul acesta, după implicarea societății civile, legea a fost scoasă de la sertar, dezbătută și promulgată.

De asta, trebuie să rămânem în alertă, să urmărim îndeaproape procesul legislativ și să intervenim prompt, dacă va fi nevoie.

Pentru a putea reacționa rapid și a ne asigura că promulgarea legii se va întâmpla în cel mai scurt timp posibil, deja am început să ne gândim la un plan. Dar fie că va trebui să le scriem parlamentarilor folosind platforma IT care ne facilitează acest lucru, fie că vom produce un nou material foto-video, că vom închiria spațiu publicitar sau vom protesta, va fi nevoie de bani.

Peste 20 000 de membri Declic au fost implicați până acum în această campanie, semnând petiția „Depolitizați spitalele, ACUM!” sau donând. Te rugăm să iei în calcul să te alături și să susții și tu campania mai departe.

Fiecare cauză pentru care luptăm merită să fie încheiată cu succes. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să rămânem mereu la fel de uniți, implicați și hotărâți.


Note:
[1]BP364/2021 Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată