Stire 25 February 2022

Declic, apel către Guvernul Ciucă: prezentați public planul pentru ajutorarea oamenilor din Ucraina

Comunitatea Declic, în contextul crizei umanitare din Ucraina, cere prim-ministrului României și membrilor cabinetului săi să prezinte de urgență planul de organizare pentru ajutorarea ucrainenilor care fug din calea războiului.

Statul român dă dovadă de o maximă lipsă de organizare și umanitate. La acest moment, ar fi trebuit să vedem un plan clar de ajutorare a oamenilor care au nevoie de asistență la graniță, de transport, adăpost, hrană, medicamente. Noi, cei din echipa Declic, am contactat de ieri încontinuu toate instituțiile guvernamentale în căutare de informații. Am fost plimbați de colo-colo. Până la acest moment, nu sunt clare nici măcar documentele cu care se poate intra în țară.

Vecinii moldoveni și polonezi s-au organizat. Nu doar oamenii, ci și guvernele lor. La noi, Nicolae Ciucă s-a limitat în a lumina Guvernul în culorile Ucrainei

Anduța Karetsou, campaigner Declic

Membrii comunității Declic îi cer, de urgență, prim-ministrului o serie de măsuri urgente, precum simplificarea procedurilor de intrare în țară pentru cetățenii ucraineni, victime ale războiului din țara lor:

👉Simplificarea condițiilor de intrare în România (doar cu buletinul, fără carte verde pentru mașini)
👉Simplificarea procedurilor pentru solicitanții de azil
👉Tabere temporare pentru refugiați
👉Servicii de asistență umanitară în taberele temporare
👉Linie verde pentru refugiații din Ucraina

Petiție în 4 limbi, inclusiv rusă și ucraineană, semnată de 15 mii de români, în semn de solidaritate pentru Ucraina

În același timp, Declic a lansat și un apel de solidaritate cu oamenii din Ucraina, care a adunat peste 15 mii de semnături, în doar 24 de ore. Petiția Declic, elaborată în 4 limbi, inclusiv ucraineană și rusă, conține și un apel la comunitatea internațională de a se mobiliza la unison împotriva războiului în Europa.

„Facem un apel către toți liderii internationali: abandonați propriile interese și acționați împreună pentru a contracara pericolul unui război în Europa!”, menționează petiția Declic.

Membrii Declic s-au alăturat manifestațiilor de susținere pentru Ucraina. Sute de oameni au răspuns apelului mai multor organizații civice și au manifestat pașnic, în seara zilei de joi, 24 februarie, în fața Ambasadei Ucrainei din București.

Nu putem rămâne indiferenți și nu putem să nu simțim, în același timp, frică. Securitatea Ucrainei înseamnă securitatea întregii Europe. Ceea ce se petrece acum acolo poate deveni într-o zi și soarta noastră sau a oricărei alte țări care nu intră în grațiile vreunui autocrat.

Anduța Karetsou, campaigner Declic

O nouă manifestație, sâmbătă, în București

O nouă acțiune de solidaritate va avea loc sâmbătă, 26 februarie, începând cu ora 16.30, în fața Ambasadei Ucrainei, din Bulevardul Aviatorilor nr. 24, București. Mai multe detalii despre manifestație sunt disponibile pe pagina de Facebook a evenimentului.