Declic cere punerea în aplicare de îndată a prevederilor noului Cod Silvic
Comunitatea Declic consideră că promulgarea noului Cod Silvic este un pas important pentru salvarea pădurilor, dar, ca numărul infracțiunilor forestiere să scadă, iar mafia pădurilor să fie oprită, este necesar ca prevederile din noul Cod Silvic să fie puse imediat în aplicare.
Pentru prima dată, avem prevederi clare, iar autoritățile nu mai au acum nicio scuză pentru a justifica lipsa de eficiență în lupta împotriva mafiei pădurilor. Este, fără îndoială, o victorie a cetățenilor, după ce peste 50.000 de membri Declic au semnat petiția pentru modificarea materialului lemnos și alte zeci de mii de persoane s-au implicat activ pentru a convinge autoritățile să realizeze un Cod Silvic pentru salvarea pădurilor.
„Codul Silvic, promulgat de președintele Klaus Iohannis, conține prevederi ce trebuie să diminueze masiv furtul de lemn. Mă refer, în primul rând, la includerea lemnului tocat în definiția materialului lemnos, modificare legislativă pornită de la o campanie Declic semnată de aproape 50 000 de persoane. De acum, avizul de transport devine obligatoriu și pentru rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn. Transporturile pot fi urmărite electronic în SUMAL și verificate, la fel ca orice alt transport de lemn.”
Antoniu Bumb, reprezentant Declic
Află tot ce s-a întâmplat în cadrul campaniei Declic „Lege pentru pădure, nu pentru hoți” dând click aici.
Conform datelor Ministerului Mediului, peste 1 milion de metri cubi de lemn tocat este transportat și vândut, anual, fără aviz de transport. Dacă autoritățile pun în aplicare noile prevederi, atunci în următoarele luni aceste transporturi vor apărea în SUMAL, iar autoritățile vor putea verifica dacă lemnul tocat din camioane provine sau nu din surse legale.
Comunitatea Declic consideră benefice și alte modificări aduse legii silvice. Utilajele ce transportă lemn ilegal pot fi confiscate, iar orice transport de lemn ilegal de peste 10 mc de lemn e considerat faptă penală. Nu în ultimul rând, se va dovedi benefică trecerea la vânzarea ca lemn fasonat a copacilor tăiați din pădurile proprietate publică de stat. Astfel, se va putea măsura exact lemnul care pleacă din păduri.
Află mai multe despre comunitatea Declic dând click aici, sau semnează și alte petiții pentru mediu, aici.