Stire 3 September 2021

Sondaj Declic: Noua criză guvernamentală pune în pericol independența justiției

Noua criză guvernamentală i-a îngrijorat pe majoritatea cetățenilor activi din punct de vedere civic, potrivit unui sondaj intern realizat de Comunitatea Declic, la care au răspuns peste 10.000 de oameni.

Membrii Declic susțin că remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion, de către premierul Florin Cîțu, pune în pericol independența Justiției. 66% dintre cei 10 mii de membri Declic care au răspuns acestui sondaj s-au declarat îngrijorați de evoluția crizei guvernamentale.

declci

În urma acestui sondaj, Comunitatea Declic cere politicienilor asumarea unui angajament ferm privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și numirea unor procurori-șef independenți la marile parchete.

Membrii Comunității Declic ne-au confirmat îngrijorarea, generalizată la nivelul societății. Oamenii sunt îngrijorați de ,,involuția’’ situației din Justiție. Peste 67% dintre membrii chestionați spun că noua criză politică pune în pericol independența Justiției prin blocarea desființării SIIJ și suspendarea numirii procurorilor de rang înalt la parchete. Mai mult, 53% dintre respondenți cer direct politicienilor un angajament ferm privind desființarea SIIJ și numirea unor procurori independenți în fruntea principalelor parchete.

Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic

Comunitatea Declic, formată din peste 800 de mii de cetățeni, s-a implicat activ în nenumărate rânduri în campanii pentru protejarea independenței justiției, indiferent de culoarea politică a celor care au încercat subjugarea acesteia. De altfel, petițiile pentru susținerea justiției independente au adunat constant zeci de mii de semnături, iar mii de oameni au ieșit în stradă pentru a opri derapajele politicienilor din domeniu.

Declic le transmite un mesaj ferm politicienilor, de care să țină cont dincolo de luptele politice și jocurile de culise: „Cerem partidelor să își asume public că vor respecta independența justiției, prin continuarea procedurii de numire a unor procurori-șefi independenți, și că vor desființa Secția Specială, așa cum PNL și USR PLUS au promis în programele de guvernare. Indiferent de cine va conduce Ministerul Justiției, niciun politician nu are voie să se atingă de independența magistraților. Altfel, putem să ne luăm adio de la ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic
”, a spus Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Acest sondaj a fost realizat prin e-mail, în perioada 2-3 septembrie și a fost completat de 10.000 de membri ai organizației.