Stire 28 February 2020

Planul în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, fără viziune

Reprezentanții Comunității Declic și Bankwatch România au prezentat ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și ministrului Mediului, Costel Alexe, propunerile pentru planul în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC). 

Principalele solicitări prezentate se referă la atingerea, până în 2030, a țintei recomandate de Uniunea Europeană de 34% producere de energie regenerabilă și renunțarea la termocentralele pe cărbune.

De asemenea, propunerile vizează ca planul să includă măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și o tranziție justă pentru lucrătorii din industria cărbunelui și comunitățile lor.

”În ciuda faptului că la discuții au venit și ministrul Mediului și cel al Economiei, ambii implicați în elaborarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, nu am auzit soluții eficiente pentru România. Costel Alexe, ministrul Mediului, a spus că ar vrea gaze naturale până la epuizarea zăcămintelor. Virgil Popescu, ministrul Economiei, s-a plâns de lipsa banilor, în contextul în care România va fi al treilea mare beneficiar al fondurilor alocate prin Pactul Ecologic European. Autoritățile sunt lipsite de viziune când vine vorba de prevenirea schimbărilor climatice și tranziția către energie din surse regenerabile”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic. 

Peste 3800 de membri Declic au trimis, prin e-mail, propuneri de măsuri pentru o tranziție justă la energia regenerabilă și înlocuirea centralelor pe cărbune. Propunerile au fost elaborate de Asociația Bankwatch România și Centrul pentru Studiul Democrației și sunt susținute de Comunitatea Declic.

PNIESC va fi un document care crează mai multe probleme decât rezolvă, dacă este adoptat în forma actuală: fără măsuri concrete pentru dezvoltarea zonelor miniere sau pentru eficiență energetică, cu o țintă neambițioasă pentru energia regenerabilă, dar cu investiții de sute de milioane de euro planificate în gaze naturale. Tranziția energetică poate însemna noi locuri de muncă și există fondurile pentru a le crea – însă doar dacă avem o strategie coerentă”, a precizat Alexandru Mustață, coordonator de campanii la Asociația Bankwatch România.

În cadrul acțiunii de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Comunitatea Declic a adus un glob pământesc ”în flăcări”, realizat de un artist plastic, un simbol al urgenței climatice pe care o trăim.

Ministerul Economiei poartă responsabilitatea pentru finalizarea celui mai important document privind planificarea acțiunilor României pe energie și schimbări climatice. Planul, prescurtat PNIESC, se află în dezbatere publică până vineri, 28 februarie. Acest document ar trebui să cuprindă angajamentele României privind reducerea emisiilor, decarbonificare și o tranziție accelerată către surse regenerabile de energie.