Stire 31 August 2021

Declic la Min. Mediului: Opriți tăierile copacilor din parcurile naționale!

Reacția ministrului Mediului: „Nu sunt bani pentru a realiza protecția integrală a pădurilor din parcurile naționale ale României.”

Comunitatea Declic a organizat, marți, 31 august, un protest cu buturugi în fața Ministerului Mediului, pentru salvarea pădurilor din parcurile naționale. În urma acțiunii, ministrul Tanczos Barna a promis că va extinde suprafeţele de protecţie strictă din parcurile naționale până la 75%.

În acest sens, s-a angajat să înceapă demersul cu pădurile aflate în proprietatea statului. Pentru pădurile private, ministrul a recunoscut că nu are încă o soluție. În acest context, Ministrul Tánczos Barna a evitat să ofere un termen până la care va oferi protecție integrală pădurilor din parcurile naționale.

Mai mult, ministrul Mediului a afirmat: „Protecția mediului costă. Nu sunt bani pentru a realiza protecția integrală a pădurilor din parcurile naționale ale României”.

Suntem neplăcut surprinși de răspunsul primit de la ministrul Mediului. Lipsa banilor este o scuză care nu stă în picioare, în condițiile în care cele mai multe păduri din parcurile naționale aparțin statului. Acolo nu e nevoie de bani pentru a se opri exploatările, e nevoie doar de o decizie ministerială. Iar compensațiile bănești pe care ar trebui să le primească cei care dețin păduri în parcurile naționale sunt infime. Lipsește voința politică sau aceasta este orientată doar spre interesele industriei forestiere care face profit punând la pământ cele mai valoroase păduri ale Europei.

Antoniu Bumb, reprezentant Declic

Reprezentanții Comunității Declic i-au înmânat ministrului Tánczos Barna o petiție semnată de peste 28.000 de oameni care cer interzicerea exploatărilor forestiere pe toată suprafața celor 13 parcuri naționale de pe teritoriul României. Parcurile naționale sunt, în întreaga Uniune Europeană, zone în care intervenția omului tinde spre zero. În acest timp, în România se emit noi autorizații de tăiere a pădurilor seculare.

Conform datelor prezentate, marți, de oficialii de la Minister, doar în Cheile Bicazului și Defileul Jiului suprafața de protecție depășește 75%. Semenic, Rodnei, Retezat, Cheile Nerei, Buila, Domogled sunt, în schimb, într-o zonă roșie în care suprafața protejată coboară până la 34%. International Union for Conservation of Nature (IUCN) recomandă ca cel puțin 75% suprafața unui parc național să fie protejată strict, dar, conform recomandărilor IUCN , nici în celelalte zone nu ar trebui permise exploatări forestiere industriale.

Membrii Comunității Declic au dus, marți, 31 august, în fața ministerului Mediului, “victimele” tăierilor din parcurile naționale. Mai multe buturugi uriașe, replici în mărime naturală ale rămășițelor copacilor tăiați, au fost plasate la intrarea în sediul ministerului, cu mesajul: dezastrul din parcurile naționale nu mai poate fi ocolit cu vederea!

Strategia europeană pentru păduri prevede 10% protecție strictă în fiecare țară. În România, parcurile reprezintă doar 1,33% din suprafața țării. Din această suprafață cca 20% sunt pajiști sau alte terenuri fără pădure. Pădurile de peste 100 de ani cele care dau maturitate ecosistemului forestier și care au justificat crearea protecției prin parcurile naționale, sunt tăiate continuu.
Refacerea lor se va face în peste 200 de ani. Cu alte cuvinte vom pierdem parcurile naționale dacă nu acționăm acum. Iar primul care trebuie să acționeze este Ministrul Mediului. Reprezentanții Declic spun că dacă nu ia măsuri, se poate doar deduce că nu reprezintă interesele mediului ci doar ale tăietorilor de lemne.

Petiția Declic poate fi consultată aici sau aici.