Stire 6 August 2024

Declic, opinie la ICCJ despre starea de influență

Comunitatea Declic a trimis Înaltei Curți un amicus curiae, un document prin care își exprimă opinia cu privire la importanța consultării medicilor legiști atunci când judecătorii interpretează noțiunea de „conducere sub influența substanțelor interzise”. Această intervenție a cetățenilor își propune să aducă în atenția instanței riscurile la care ar putea fi expuse persoane care au consumat, de exemplu, medicamente ce conțin codeină, ibuprofen sau paracetamol, și care ar putea fi considerate în mod greșit ca fiind sub influența drogurilor.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al Înaltei Curți va decide, pe 16 septembrie, ce înseamnă starea de influență, după solicitarea Curții de Apel Brașov de a lămuri acest aspect. Decizia va fi una definitivă și obligatorie pentru toate instanțele din România.

Memoriul Declic susține punctul de vedere lansat de CSML (Consiliul Superior de Medicină Legală) în spațiul public. Medicii legiști susțin că, „Din punct de vedere medical, o persoană se află sub influența unei substanțe atunci când, ca urmare a consumului unei substanțe, capacitățile sale fizice sau psihice sunt afectate, cu reducerea abilităților sale de a gândi și reacționa normal, cu prudența și diligența necesare”.

Prin urmare, starea de influență nu este dată de simpla prezență a unor reziduuri de substanță interzisă în organism. Opinia medicală a specialiștilor contrazice cerințele excesive ale Parchetului General, care vrea să trimită la închisoare oameni nevinovați.

 Ministerul Public a trimis la Înalta Curte un punct de vedere halucinant, în care cere ca „sub influență” să fie considerată orice persoană care are în sânge urme de substanțe interzise, chiar dacă nu îi e afectată capacitatea de a conduce. În același punct de vedere este menționat faptul că opinia medicului în momentul recoltării probelor biologice ar fi „o probă subiectivă”.

„Credem că Înalta Curte va ține cont de opinia medicilor specialiști în acest caz, nu de cea a parchetului, care pare că s-a întors în vremea inchiziției și vrea să pedepsească oameni nevinovați pe bandă rulantă, în timp ce traficanții de droguri dorm liniștiți, pentru că nu îi deranjează niciun procuror”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Declic.

Amicusul depus de Comunitatea Declic este un memoriu al cetățenilor, pentru a aduce în atenția Curții opinia medicală referitoare la conducerea sub influența substanțelor interzise. 

„În primul rând, interpretarea textului de lege trebuie să aibă în vedere faptul că existența unor substanțe psihoactive în corpul conducătorului de vehicule poate fi rezultatul administrării unor medicamente prescrise pentru afecțiuni ușoare, sau autoadministrate, acestea neavând regim special de prescriere. De exemplu variante ale medicamentelor care conțin paracetamol și ibuprofen (Bioflu, Ibusinus) pot conține Pseudoefedrină, substanță aflată pe tabelul nr.4 la anexa legii nr.143/2000 sau Codeină, substanță aflată pe tabelul nr.1 la anexa legii nr.143/2000. 

De asemenea, unele suplimente alimentare cum sunt cele din cânepă sau uleiul din semințele acestei plante, conțin reziduuri de canabis, drog de risc înscris pe tabelul nr.3 la aceeași lege 143/2000. Dealtfel, aceste medicamente au dat rezultate pozitive la testele rapide efectuate de Poliția Rutieră cu consecința deschiderii unor dosare penale și a încărcării inutile a sistemului de justiție”, se arată în amicusul depus de Comunitatea Declic la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Atașat găsiți textul depus de avocați la Înalta Curte, pe care îl puteți prelua în materialele de presă, cu citarea sursei Declic.