Stire 26 July 2022

Comunicat presă: Declic, protest cu tobe, la ministerul Muncii

Comunitatea Declic a protestat, marți, 26 iulie, cu tobe la Ministerul Muncii pentru a-i cere ministrului Budăi majorarea salariului minim în acord cu valoarea coșului de consum pentru un trai decent.

Toboșarii s-au asigurat că, de această dată, protestatarii nu vor mai fi ignorați de minister, așa cum s-a întâmplat cu cererile de audiență oficiale depuse în prealabil de Comunitatea Declic.

Protestul a fost generat de planul Guvernului de a continua să ignore legea care prevede corelarea salariului minim pe economie cu valoarea coșului de consum pentru un trai decent.

Peste 1,3 milioane de români muncesc pe salariul minim pe economie și trăiesc la limita subzistenței.

Ne-am săturat de promisiunile ministrului că va crește salariul minim de anul viitor. În cel mai optimist scenariu al ministerului, salariul minim ar putea crește cu cel mult 12 lei pe zi! În condițiile în care prețurile au luat-o razna, ce fel de om poți fi ca să ieși public și să numești asta creștere?

Anduța Karetsou, campaigner Declic

Salariul minim net în România a fost stabilit la 1524 lei de la 1 ianuarie 2022, fără a lua în calcul faptul că un român avea nevoie de minimum 2.708 lei pentru un trai minim decent, conform calculelor oficiale ale coșului minim de consum.

Salariul minim valabil de la 1 ianuarie 2023 va fi negociat, în perioada următoare, în Consiliul Tripartit, de către Ministerul Muncii, sindicate și patronate. Comunitatea Declic și peste 61 de mii de cetățeni cer ministrului Muncii, Marius Budăi, să aplice legea care prevede corelarea salariului minim cu valoarea coșului de consum pentru un trai decent.

Fapte! Astea lipsesc din activitatea Ministerului Muncii, specializat pe promisiuni deșarte, când e vorba de salariul minim. E un fapt că salariul minim nu e corelat cu coșul minim de consum. Aceleași fapte arată că salariul minim e insuficient. Faptele arată că pe 5 iulie, pe 7 și pe 19 iulie am cerut și revenit cu solicitarea de a ne întâlni cu ministrul și de a-i arăta că 1,3 milioane de români muncesc, dar nu se pot descurca cu salariul lor.

Faptele arată că și noi, și românii am fost ignorați. Ministrul a refuzat să se vadă cu noi. În schimb, și-a pus unul dintre secretari să ne cheme la discuții inopinate, de pe-o oră pe alta, doar ca să se mai poată lăuda cu încă o promisiune deșartă.

Anduța Karetsou, campaigner Declic

N-au decât să bată tobe, ne-a transmis un secretar de stat. O să batem tobe până o să priceapă… ministrul și secretarii săi, a concluzionat reprezentantul Declic.

Conținutul petiției poate fi consultat aici, iar campania poate fi urmărită aici.