Stire 25 June 2020

Declic și CNE cer laptopuri pentru toți elevii din România

Peste 23.500 de membri Declic și Consiliul Național al Elevilor cer Ministerului Educației să suplimenteze fondurile din programul național „Școala de Acasă” și să asigure laptopuri pentru toți elevii din România. În caz contrar, există riscul să crească și mai mult rata de abandon școlar.

Cele 250.000 de tablete și laptopuri cu internet prevăzute în program sunt insuficiente. Potrivit unui studiu IRES, sunt 900.000 de elevi care au nevoie de laptopuri cu conexiune la internet. [1] Asta înseamnă că, în prezent, doar pentru o treime din elevi sunt asigurate dispozitivele electronice necesare școlii de acasă.

„Este nedrept ce s-a întâmplat în perioada carantinei. În timp ce elevii care au avut laptopuri sau tabletă cu internet au putut face școală, cei care n-au avut aceste dispozitive au rămas în urmă cu lecțiile. Educația este un drept constituțional și aparține tuturor elevilor. Ministerul Educației are datoria legală să se asigure că toți elevii au acces la educație.”

Ana Racheleanu, campaigner Declic

Este esențial ca legea să fie respectată și niciun copil să nu fie privat de dreptul la educație. De aceea, Ministerul Educației trebuie, înainte de începerea anului școlar, să aplice legea care obligă instituția să asigure dispozitive electronice elevilor și profesorilor, la cerere. Legea a fost votată pe 23 iunie de Senat, for decizional.

Prin petiția Țară, țară, vrem laptopuri pentru școala online!, semnată de peste 23.500 de cetățeni, Comunitatea Declic și Consiliul Național al Elevilor cer ministerului Educației să asigure accesul la educație pentru toți elevii.

„Elevii au nevoie de dispozitive conectate la Internet pentru ca abandonul școlar să nu crească și mai mult decât a făcut-o deja. Președintele Klaus Iohannis are obligația morală de a nu întoarce spatele a peste 900.000 de elevi din România, deci să promulge legea adoptată de Senatul României”

Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor


Petiția poate fi accesată și semnată aici.