Stire 24 May 2023

Comunitatea Declic, solidară cu greva profesorilor

Record de solidaritate cu greva din învățământ! Peste 30.000 de membri Declic au semnat, în doar câteva ore de la lansare, petiția prin care Declic susține greva cadrelor didactice și cere Guvernului mărirea salariilor din învățământ, precum și investiții în modernizarea infrastructurii școlare.

Membrii Comunității Declic se declară solidari cu greva profesorilor, în condițiile în care peste 230.000 de cadre didactice din țara noastră trăiesc la limita subzistenței. Un dascăl debutant câștigă mai puțin de 2.500 de lei și, înainte de pensionare, poate ajunge la un salariu de cel mult 4.500 de lei.

Desigur, guvernanții spun că nu sunt bani. Le dăm noi soluția pe care nu vor să o recunoască. Să ia banii de la pensiile speciale, după ce fac o reformă corectă. Solicităm Guvernului să le dea profesorilor salarii decente și, pentru a susține acest efort financiar, să taie pensiile speciale.

Antoniu Bumb, campaigner Declic

Un sistem care se bazează pe dascăli slab pregătiți sau chiar necalificați este și explicația pentru gradul uriaș de analfabetism funcțional din România. Aproape 45% dintre elevi nu au competențe de bază: de a citi, scrie și de a calcula. Sau pur și simplu nu înțeleg un text pe care-l citesc. În acest context, semnatarii petiției cred că o creștere reală a salariilor profesorilor ar aduce tineri bine pregătiți la catedră.

Salariile profesorilor sunt derizorii, mai ales de când prețurile la alimente și energie au explodat. Dascălii nu pot asigura un trai decent pentru ei și familiile lor. De aceea, dar și pentru că învățământul este considerat prioritate națională, ne declarăm solidari cu profesorii.

Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei Declic

În textul petiției se mai arată că, din cauza salariilor infime, tineri absolvenți foarte bine pregătiți refuză să intre în sistem și preferă să opteze pentru alte domenii în care pot obține remunerații mai ridicate. Așa s-a ajuns să avem 4.000 de profesori necalificați în școli, pe lângă 6.000 de pensionari care au fost rechemați la catedre.

Petiția poate fi citită și semnată aici.