Stire 2 March 2020

Comunicat de presă: Declic susține vaccinarea și nu încurajează campaniile antivaccin

Reprezentanții Comunității Declic susțin vaccinarea și au decis să închidă o petiție lansată de un cetățean pe platforma campaniamea.declic.ro, prin care solicita ca vaccinurile să nu fie obligatorii.

Declic este o comunitate de 1.130.426 de cetățeni activi, implicați în problemele societății, și încurajează petiții care promovează valorile comunității. Declic își rezervă dreptul să închidă orice campanie care poate periclita sănătatea populației. Or, lipsa vaccinării poate duce la crearea de epidemii și la decese, în special în rândul copiilor și a celor vulnerabili.  

Consecințele nevaccinării ar putea fi cu atât mai grave cu cât în această perioadă virusul COVID-19 se propagă peste tot în lume și este un pericol major, mai ales pentru persoanele cu imunitate scăzută. De altfel, Declic salută eforturile comunității științifice mondiale de a găsi și un vaccin pentru acest virus. 

”Orice persoană poate să inițieze o petiție pe campaniamea.declic.ro, iar noi o ajutăm să o promoveze, să comunice cu semnatarii și apoi să o depună autorităților. Trebuie, însă, ca această petiție să respecte valorile comunității Declic și să nu pună în pericol cetățenii. De aceea, am decis să închidem petiția prin care se solicita renunțarea la proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie”, a declarat Luminița Dejeu, coordonator campaniamea.declic.ro

La nivel mondial, 79% dintre oameni sunt de acord că vaccinurile sunt sigure, iar 84% sunt de acord că ele sunt eficace, conform Monitorului mondial Wellcome, citat de Comisia Europeană.

Cu toate acestea, la nivel mondial s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă, din cauza nevaccinării, numărul de cazuri în prima jumătate a lui 2019 a ajuns la 365 000. 

Conform datelor oficiale, prin vaccinare se previn 2-3 milioane de decese pe an și s-ar putea preveni încă 1,5 milioane, dacă ar crește numărul celor vaccinați. 

Declic este o comunitate de 1.130.426 de cetățeni activi, care se mobilizează ori de câte ori apar probleme în societate. Echipa Declic realizează propriile campanii prin care pune presiune pe autorități, însă orice persoană poate iniția propria petiție pe platforma campaniamea.declic.ro, cu respectarea termenilor și condițiilor.  Declic nu va susține petiții care promovează conspirații, pseudo știință și știri false.