Blog 5 October 2022

Demiterea lui Tánczos Barna, ministrul Mediului

L-am privit pe bărbatul cât un urs avântându-se spre mine extrem de nervos. La un pas mai încolo, Tánczos Barna, ministrul Mediului, privea aprobator spre consăteanul său fără să facă niciun gest.

E ciudat unde hoinărește mintea în momentele în care te simți în pericol, atunci când îți dai seama că ești la milisecunde distanță de a primi un pumn… Mi-am adus aminte, brusc, de cuvintele căpitanului Jean-Luc Picard din serialul Star Trek: Brace for impact, pregătiți-vă de impact. Asta spunea bravul căpitan când nava sa spațială urma să fie lovită de torpilele altei nave ostile.

Mă aflam în județul Harghita, împreună cu colegii mei, Roxana și Tudor. Ajunsesem cu Caravana Rușinii în satul lui Tánczos Barna. Eram acolo pentru a le spune votanților ministrului Mediului că acesta îi face de rușine. De mai bine de un an se preface că protejează parcurile naționale. De fapt, prelungește cu ani de zile perioada de grație în care industria forestieră poate tăia cele mai valoroase păduri ale Europei, cele din parcurile naționale. Fiecare zi de amânare înseamnă alte zeci de camioane cu bușteni care pleacă spre firme precum Schweighofer sau Kronospan.

Oamenii din Harghita și Covasna ne-au primit foarte bine. Ne-au luat la dans la târgul de toamnă de la Sfântu Gheorghe și ne-au servit cu prăjituri și kürtőskalács la Sâncrăieni, satul ministrului. O doamnă ne-a spus că se va ruga pentru protejarea parcurilor naționale.

Totul a decurs pașnic până când a apărut Tánczos Barna în locul unde oprisem caravana. Nu știam că este în sat. Ne cunoaștem de la numeroasele acțiuni Declic care-l vizează, așa că am mers să-l salut. Voiam să-i aduc aminte de promisiunea făcută acum un an, încă neonorată. Dar el a refuzat dialogul. La doar câteva secunde au apărut alte 4 persoane extrem de arțăgoase. Se îndreptau spre noi zbierând și gesticulând amenințător.

Văzându-i, mărturisesc că mi-a fost teamă și m-am așteptat la ce e mai rău. Da, am avut impulsul să mă retrag, în fugă, în spatele echipajului de poliție care se afla la fața locului. Dar, Roxana, colega mea, pornise o transmisie live pe pagina de Facebook a Declic. Asta mi-a dat curaj, am rămas pe loc, să-mi spun păsul în fața ministrului și a celor ce ne urmăreau.

Din fericire, a intervenit poliția și i-a îndepărtat pe cei patru. Rămași cu ministrul i-am cerut să ne spună de ce refuză să pună sub protecție strictă TOATE cele 13 parcuri naționale. I-am cerut să vorbim despre parcuri naționale și despre momentul în care acolo nu se va mai tăia industrial lemn. Despre promisiunea făcută membrilor Declic, acum un an în fața ministerului.

A refuzat. A plecat strigând că suntem mincinoși și că am organizat un atac la adresa persoanei sale. Asta după ce aproape am fost linșați de oamenii care l-au însoțit pe el.

Ministrul știe că a făcut o gafă uriașă. Este părtaș la injuriile și violența verbală de care echipa Declic a avut parte. A relatat pe larg despre asta presa, atât cea de limbă maghiară, cât și presa în limba română. [1] [2] [3]

Din păcate, în loc să-și ceară scuze, Tánczos Barna își folosește poziția publică pentru a continua atacul asupra comunității Declic. A declarat că nu urmărim salvarea parcurilor naționale, ci doar denigrarea persoanei sale. A mai și mințit, zicând că el nu a promis nimic, nimănui. Noroc că îl avem înregistrat.

A evitat cu orice preț discuția despre parcurile naționale. Pozează tot el în victimă și speră că opinia publică va fi înduioșată de discursul său și că nu a văzut nimeni imaginile de la fața locului.

Domnule ministru,

Sper că citiți și dumneavoastră aceste rânduri. Nu sunteți o victimă, sunteți un agresor. Deciziile dumneavoastră pun la pământ parcurile naționale. Ați putea, astăzi, să interziceți tăierile din cele mai valoroase păduri pe care le avem. Dar amânați nejustificat, cu ani de zile, momentul în care protecția strictă a parcurilor naționale va deveni realitate. Ați făcut selfie-uri în parcuri naționale, ați pozat în iubitor al naturii. Ați lansat un așa-zis proiect pilot într-un singur parc, Domogled. Dar nici aici nu s-a extins suprafața protejată. S-a anunțat doar că se vor face planuri, timp de 2 ani. Abia apoi se va pune problema protejării celorlalte 12 parcuri. Asta înseamnă ZERO suprafețe strict protejate extinse, timp de alți ani de zile. Datorită incompetenței dumneavoastre, noi, toți, vom rămâne fără pădurile seculare din parcurile naționale. Toate acestea pentru o mână de afaceriști din industria lemnului care vor deveni tot mai bogați, cu ajutorul ministrului Mediului. Am cerut demiterea dumneavoastră. A devenit evident că sunteți un om politic toxic pentru păduri.


Ne-am propus, prin Caravana Rușinii, să readucem subiectul parcurilor naționale în atenția publicului. Am reușit, din plin! Nu am fi făcut-o fără ajutorul membrilor Declic care au donat pentru organizarea acestui eveniment.

Am citit în ultimele zile zeci de articole de presă despre acest subiect. E îmbucurător mai ales ce s-a întâmplat la principala televiziune de știri în limba maghiară din România. Un post cunoscut pentru faptul este apropiat de UDMR a început știrea despre lansarea caravanei noastre cu 10 secunde în care membrii Declic strigau Tánczos Barna – RUȘINE.

Cu banii strânși de la donatorii Declic am plasat reclame în principalele ziare din județele Covasna și Harghita. Am ajuns cu mesajul nostru la milioane de oameni. Nu mă mir că ministrul e atât de supărat.

Tánczos Barna, ministrul Mediului reușise să convingă opinia publică de faptul că parcurile naționale sunt în siguranță. După Caravana Rușinii, comunitatea Declic a reușit să schimbe discursul public despre parcuri naționale. Acum se știe că se fac doar niște planuri de protecție strictă și asta într-un singur parc, nu în toate 13. Și devine evident că ministrul nu protejează pădurile seculare, ci le-a lăsat, pentru mulți ani, pe mâna industriei forestiere.

Prin urmare, ne atacă violent și încearcă din răsputeri să distragă atenția de la promisiunea neonorată. Speranța lui este probabil să ne descurajăm. Dar noi nu avem de gând să ne oprim până nu încetează măcelul din parcurile naționale.

Sunt ferm convins că vom reuși, dar nu cu ajutorul ministrului Tánczos Barna. El trebuie să plece. A dovedit, în ultimele zile, că este un personaj violent, duplicitar, care nu poate fi un partener de dialog.

Avem un plan, iată ce putem face acum. Am lansat o petiție prin care cerem demiterea ministrului Tánczos Barna. Trebuie să profităm de acest moment când presa relatează despre gafa ministrului pentru a ne strânge zeci de mii de semnatari.

Doar dacă suntem extrem de mulți, cei din coaliția de guvernare vor înțelege că Tánczos Barna a devenit o piatră de moară, care îi trage și pe ei la fund.

Așa avem șanse reale de a vedea la minister un om care să ne asculte solicitările. Iar viitorului ministru îi vom cere, încă de la audieri, să promită că prima sa decizie va fi protecția strictă a TUTUROR parcurilor naționale. Acum, nu peste 10 ani, cum are de gând Tánczos Barna, ministrul Mediului

Alătură-te și tu celor ce au cerut deja demiterea ministrului. Semnezi și tu petiția?

Închei tot cu o amintire din Star Trek și îmi cer iertare de la membrii Declic care nu sunt fani ai serialului. E vorba de momentul în care extratereștrii pe nume BORG amenințau să asimileze restul galaxiei și să-i transforme pe cetățenii liberi în roboți obedienți.

Suntem BORG. Rezistența e inutilă, veți fi asimilați”, era singurul mesaj pe care-l spuneau victimelor acești monștri cumpliți. Fix asta încearcă să facă politicienii cu noi. Plătesc mare parte a presei să preia doar discursul lor și încearcă să ne anestezieze simțul civic. Să ne asimileze intereselor de partid și intereselor afaceriștilor care îi finanțează.

Dar noi suntem comunitatea Declic și NU vom fi asimilați acestui plan. Așa că hai să semnăm acum pentru demiterea acestui politician toxic. Apoi salvăm parcurile naționale.

Îți mulțumim pentru tot ceea ce faci pentru păduri,
Antoniu și echipa Declic

PS: În ultimele minute ale campaniei, la Miercurea Ciuc, ploua rece, din nori negri. Apoi a ieșit soarele și a apărut un curcubeu cum nu am văzut de mult timp. Nu sunt superstițios, dar de data aceasta vreau să cred că este un semn bun pentru parcurile naționale. Semnează și tu acum petiția!


Note:
[1] g4media- 3 oct -Declic cere retragerea sprijinului politic pentru ministrul Mediului, Tanczos Barna, ministrul Mediului și demiterea acestuia din Guvern: Comporament sub demnitatea funcției de ministru
[2] transtelex – 4 oct – Declic: „Tánczos hazudik, egy évvel ezelőtt ígérte meg a nemzeti parkok 75%
[3] europa FM – 30 sept – Protest Declic, la Ministerul Mediului. Barna Tanczos, acuzat că este un promotor al exploatărilor forestiere