Blog 25 May 2023

Dependența a câștigat, Alexandru a pierdut

Fenomenul jocurilor de noroc a scăpat de sub control. Iar deputații stau cu mâinile în sân, în loc să adopte proiectele care protejează tinerii de acest fenomen. Scrie-i acum președintei Comisiei Juridice, unde sunt blocate cele două proiecte, să grăbească dezbaterea lor.

Cred că ai citit și tu despre tragedia elevului din Râmnicu-Vâlcea. [1] Din presă am aflat că Alexandru nu a mai ajuns marți dimineață la ore. Dar a ajuns la sala de pariuri de lângă liceu, unde obișnuia să meargă, în Râmnicu Vâlcea. Anul acesta el nu va mai da bacul. De fapt, Alexandru nu va mai da niciodată bacul, pentru că a pierdut definitiv lupta cu dependența de jocuri de noroc.

Disperarea l-a împins să plece într-un mod îngrozitor. După ce a pierdut 3.000 de lei în casa de pariuri de lângă liceul său, și-a dat foc. A ars de viu până când n-a mai rămas nimic de salvat. Alexandru avea doar 19 ani.

Ce ți-am scris până acum nu este doar despre tragedia lui Alexandru. În situații disperate se află sute de mii de oameni care suferă în tăcere din cauza dependenței de jocuri de noroc. Sunt oameni de toate vârstele și profesiile, din toate mediile. Sunt persoane ca mine și ca tine. Cu mame și tați îngroziți pentru că nu știu ce să mai facă ca să-și ajute copiii să scape.

Dependența de jocuri de noroc a explodat. Iar deputații care au puterea să combată prin legi puternice această dependență amână soluțiile. Proiectul Fără păcănele lângă școli și cel care interzice reclama la jocuri de noroc sunt vitale pentru protecția tinerilor. Doar că deputații țin aceste legi la sertar.

În urmă cu câteva săptămâni, cele două inițiative au ajuns la Comisia Juridică din Camera Deputaților. Doar că au fost scoase de pe ordinea de zi. Președinta comisiei, Laura Vicol, a spus atunci că va face un grup de lucru pentru cele două legi. Dar nu s-a mai întâmplat nimic.

Mă tem că, în continuare, nu se va întâmpla nimic dacă nu intervenim.

Tocmai de asta, este momentul să întindem o mână de ajutor celor care au nevoie disperată de sprijin. Putem face asta dacă cât mai mulți dintre noi îi scriem președintei comisiei, Laura Vicol. Îi cerem să pună pe ordinea de zi cele două proiecte și să grăbească dezbaterea lor.

Hai să fim vocea celor fără glas, să-i susținem pe cei care luptă să iasă din capcana dependenței. Nu mai putem aștepta alte tragedii care să ne trezească.

Dacă te inspiri din modelul pe care ți l-am pregătit, e simplu să scrii un mesaj. Poți să folosești un argument personal, poate ai un cunoscut sau un membru al familiei care se luptă cu dependența. Sau poate ești chiar tu cel sau cea care are nevoie de ajutor.

  • Vă solicit să puneți pe ordinea de zi a Comisiei Juridice două proiecte vitale pentru protecția tinerilor în fața dependenței de jocuri de noroc (PL-x nr. 166/2023 Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc; și PL-x nr. 135/2023 Proiect de Lege pentru completarea art.29 din Legea audiovizualului nr.504/2002 precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.148/2000 privind publicitatea);
  • Amânarea acestor proiecte înseamnă alte destine distruse. Vă rog să nu mai lăsați să se întâmple tragedii ca cea a tânărului elev din Râmnicu-Vâlcea care s-a incendiat, disperat că a pierdut banii la pariuri.

Fiecare mesaj trimis contează. Hai să îi ajutăm pe cei care au nevoie de noi. Îi scrii și tu, chiar acum, președintei pentru a-i cere să grăbească dezbaterea celor două proiecte vitale? Fără aceste legi care să-i protejeze, tinerii nu au șanse reale să iasă din capcana dependenței.

Nu îi lăsăm în capcana dependenței,
Ana și echipa Declic

PS: Tocmai ce am citit acum, îngrozită, despre Adelin, un alt tânăr de 16 ani din Teleorman, care s-ar fi sinucis din cauza datoriilor la păcănele. S-a întâmplat miercuri, 24 mai, în apropiere de gara Alexandria Nord, unde băiatul a murit călcat de tren. [2] Este nevoie de presiune publică pentru ca proiectele să fie deblocate! Scrie-i acum un mesaj președintei comisiei juridice.


Surse:
[1] observatornews[.]ro: „Mami, plec”. La doar 19 ani, Alexandru a ales să moară, după ce a pierdut 3.000 de lei la păcănele
[2] observatornews[.]ro: Adelin a murit decapitat de tren, lângă Alexandria. Băiatul de 16 ani s-ar fi sinucis din cauza unor datorii la păcanele