Victorie 13 December 2018

Deputații au votat Legea Tuberculozei

Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1.051/2018 din 12 decembrie 2018.

Tuberculoza este o boală transmisibilă, cu impact major asupra sănătăţii publice în România, iar controlul acesteia constituie un obiectiv strategic de interes naţional. Legea reglementează cadrul general pentru controlul tuberculozei la nivel individual şi populaţional, în scopul protecţiei sănătăţii umane, se arată în actul normativ.

Paula Rusu, inițiatoarea acestei campanii și jurnalistă, a decis să devină un membru activ al societății și să militeze pentru drepturile pacienților care suferă de tuberculoză. Citește mai jos petiția inițiată de aceasta:

PETIȚIE:
https://campaniamea.declic.ro/petitions/deputati-votati-legea-tuberculozei

Tuberculoza se ia prin aer de oriunde și de oricine. Tuberculoza poate fi invinsă dacă este tratată corespunzător. Cu toate acestea, România ocupă primul loc în Europa în privința îmbolnăvirilor și a deceselor provocate de TBC.

Dată fiind situația, vă solicităm să sprijiniți și să deblocați dezbaterea și votul pe proiectul de lege Pl-x nr. 470/2016 care oferă soluțiile necesare la principalele probleme pe care le ridică tratamentul și prevenția TBC:

➡ dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toti pacientii.

➡ indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Indemnizația lunară de hrană este acordată pacientului tratat în ambulatoriu, în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă.

➡ informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.

Petiția a strâns peste 8.700 de semnături!

În august 2017, Paula a depus semnăturile și petiția la Parlament împreună cu Silvia Asandi – RAA, dr Gilda Popescu -coordonator PNPSCT, Stefan Radut – ASPTMR, Diana Negut – jurist, Marius Dumitru – ARBTB, Catalina Constantin – psiholog ASPTMR.

Află mai multe despre demersurile Paulei Rusu aici:
https://www.paularusu.ro/sanatate/ce-indreapta-legea-tuberculozei-lamuriri-pentru-cei-aproximativ-24-de-mii-de-pacienti-tratati-anual-in-romania/