Despre donații primite de către Declic

Vrem să fim transparenți privind modul în care suntem finanțați și cum ne cheltuim donațiile – contactați-ne dacă aveți o întrebare sau vreun feedback despre modul în care prezentăm aceste informații.

De unde vin banii pentru Declic?

Declic este o comunitate independentă, alimentată în principal prin donațiile oamenilor și granturi de la fundații. Nu luăm bani de la partide politice sau mari poluatori.

Suntem finanțați din mici donații de la sute de mii de cetățeni din România și din diaspora.

Donațiile de 15 lei fac campaniile noastre să se întâmple. Membrii noștri donează pentru a sprijini activitatea organizației sau pentru a finanța o anumită campanie sau acțiune (de exemplu, să plătească costurile de organizare a unei demonstrații sau de plasare a unei machete într-un ziar de mare tiraj). Donația medie lunară este de aproximativ 30 de RON, dar variază mult de la o campanie la alta. Fiecare donație ajută, mare sau mică.

În 2015, Asociația Efectul Fluture a participat la un apel de proiecte de la Fondul ONG în România. Proiectul Declic s-a aflat printre câștigătorii unui grant mic al Componentei Implicare. Finanțarea primită, de 33.299,00 EUR, a contribuit la lansarea Declic, prima comunitate de activism online din România.

Din ianuarie 2019 denumirea Asociației Efectul Fluture s-a schimbat în Asociația Declic.

Pentru mai multe informații, accesează acest link pentru a afla care sunt criteriile de transparență ale Declic.

Cum cheltuim banii proveniți din donații?

Donațiile pentru o campanie specifică

Dacă faci o donație unică pentru o anumită campanie, vom cheltui banii pentru campania respectivă. În cazurile în care acest lucru nu este posibil (pentru că am câștigat deja campania, de exemplu!), vom cheltui banii pentru o problemă din același domeniu. Dacă nu putem face nici acest lucru, vom pune banii în fondul general al Declic pentru cheltuielile operaționale ale echipei (cheltuieli privind spațiul de lucru, consumabile, contabilitate, cheltuieli cu comisioanele bancare etc.)  Atunci când avem dificultăți în a decide, consultăm membrii Declic printr-un sondaj online.

Donațiile pentru o acțiune specifică

Dacă am solicitat donații pentru un scop foarte specific (de exemplu, să plătim pentru publicitate în offline), îi vom cheltui exclusiv pentru acel scop. În cazul în care nu putem face ceea ce ne-am propus sau ceva foarte asemănător, vom lua legătura cu tine pentru a-ți explica ce s-a întâmplat și pentru a decide împreună cum vom cheltui banii strânși.

Donațiile recurente sau cele nespecificate

Dacă donezi recurent sau decizi să faci o donație la modul general, fondurile strânse vor merge spre costurile de desfășurare ale campaniilor noastre, inclusiv pentru salariile echipei, materialele necesare unor acțiuni și pentru a acoperi costurile de operare a platformei Declic.

Cum aflu ce s-a întâmplat cu donația mea?

După fiecare apel de donații pentru o campanie sau acțiune specifică revenim cu un e-mail în care îți spunem ce am făcut cu banii strânși. Dacă ai donat prin bancă este foarte important să lași la ‘detalii tranzacție’ e-mailul tău pentru a putea primi aceste informații. 

Toți donatorii, indiferent de modul în care au donat sau dacă au făcut o donație generală sau specifică, primesc, tot pe e-mail, rapoarte lunare privind activitatea Declic și încă un raport anual general. Este important să fii abonat la mailurile noastre pentru a primi aceste informații, nu trimitem emailuri celor dezabonați.

Securitatea donațiilor

Utilizăm tehnologia SSL de 128 biți pentru a-ți asigura donația, la fel ca tehnologia folosită de orice bancă. Acest lucru înseamnă că toate detaliile sunt criptate. Folosim Euplătesc și Paypal, lideri de piață ai tranzacțiilor online, pentru a  procesa donațiile. Utilizăm serviciile oferite de Raiffeisen Bank pentru a procesa și a gestiona debitele directe.

Rambursări

În cazul în care ai făcut o donație din greșeală, contactează-ne cât de repede după efectuarea plății, și îți vom returna suma în aproximativ șapte zile lucrătoarea (termenul diferă în funcție de modul în care a fost făcută donația și banca prin care s-a derulat donația). 

Dacă ai întrebări suplimentare, nu ezita să ne scrii pe email la
contact @ declic . ro

Dacă vrei să faci o donație pentru Declic, nu ezita. Dacă vrei ca donația ta să fie recurentă, bifează DA la câmpul de donație lunară.


Citește și Cum ne finanțăm?