Blog 19 January 2023

Puterea din umbră, DGPI

Fără un control civil asupra serviciilor secrete, cei de la putere se bucură de o libertate totală de a folosi aceste structuri în scopuri ilegale. O investigație Recorder a dezvăluit cazuri de abuzuri flagrante comise de către Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) împotriva unor angajați MAI. Semnează și tu pentru o comisie parlamentară de anchetă.

Serviciul secret al Poliției (DGPI) are datoria și toate pârghiile necesare să scoată din slujba cetățenilor angajații MAI care sunt o amenințare la siguranța națională. Doar că DGPI, așa cum ne-a dezvăluit investigația „Puterea din umbră”, servește puterea politică, nu interesul public.

În 2017, PSD-ul lui Dragnea s-a asigurat că-și supune total serviciul secret al MAI, oferind ministrului de Interne putere directă de numire sau demitere a șefului DGPI. De atunci, a devenit foarte simplu ca activitatea DGPI să fie sub controlul puterii politice. Mai ales că Parlamentul nu se grăbește să-și îndeplinească rolul de a controla activitatea serviciilor secrete.

Probabil ai citit, la un moment dat, despre polițistul violator Eugen Stan. Și acum mi se face rău când mă gândesc că nimeni nu l-a oprit pe acel monstru să agreseze sexual, timp de 9 ani, 18 copii și femei. DGPI avea, probabil, preocupări mai importante.

Dacă în cazul unui polițist violator DGPI a închis ochii ani de zile, n-a ezitat nicio secundă să distrugă peste noapte carierele altor ofițeri de poliție, fără motiv și fără explicații. Metoda folosită a fost retragerea de către DGPI a avizului ORNISS polițiștilor vizați, adică a accesului la informații clasificate. Asta echivalează cu imposibilitatea practicării meseriei și cu tragerea pe linie moartă.

Așa a fost eliminat din sistem Cătălin Moșneagu, unul dintre puținii ofițeri de poliție care a ajutat Parchetul Militar într-o anchetă care ne preocupă pe toți, ancheta „10 August”. La fel de rapid și fără explicații au fost eliminați și alți ofițeri profesioniști, dar incomozi politicienilor din cercul puterii.

Pe mine mă revoltă că un serviciu secret al Ministerului de Interne a scăpat de sub control și e capabil de abuzuri pe bandă rulantă. Probabil că și tu simți la fel. Dar, dacă nu facem nimic, abuzurile vor continua în spatele ușilor închise, fără ca nimeni să fie tras la răspundere.

Parlamentul are datoria și puterea să ancheteze activitatea serviciilor secrete. Dar comisiile de apărare responsabile sunt mai secretoase decât serviciile pe care ar trebui să le controleze. Aici intervenim noi, cetățenii. Tu, eu și orice alt cetățean avem dreptul să le cerem parlamentarilor să-și exercite rolul de control asupra DGPI, așa cum prevede legea.

Pentru ca demersul nostru să fie unul cât mai puternic, am inițiat o petiție adresată președinților celor două camere din Parlament. Le cerem lui Marcel Ciolacu și Alinei Gorghiu să formeze de urgență o comisie specială de anchetă a abuzurilor de la DGPI și să prezinte raportul în Parlament. Dacă ne vom strânge zeci de mii de semnatari, asta va fi un semnal puternic pentru cei care ne reprezintă că există o nemulțumire majoră în societate.

Însă, dacă vom fi doar câteva sute sau câteva mii de semnatari, mă tem că cei doi nu o vor vedea ca pe o prioritate. Fiecare semnătură contează enorm. Semnezi și tu, chiar acum? Durează doar 1 minut să semnezi petiția, după care te poți reîntoarce la ce făceai.

Pentru transparență și control cetățenesc al serviciilor secrete,
Anduța și echipa Declic


Vezi aici campania Declic pe site-ul Declic.ro