Blog 21 December 2021

Dide este închis pe nedrept

Sigur ai auzit de Dide, unul dintre cei mai vocali protestatari ai mișcării #rezist. Probabil că l-ai întâlnit la proteste sau ai citit despre isprăvile lui. Nu puține. Dide a fost neobosit în a provoca reformarea instituțiilor statului. A turnat inclusiv vopsea roșie pe treptele Ministerului Justiției sau a proiectat pe clădiri mesaje anti-guvernamentale.

Mâine, Dide împlinește 36 de ani. Își va petrece ziua de naștere în arestul preventiv al Poliției Iași. Cauza reținerii e tot un protest. Doar că de data asta unul care a scurtcircuitat logica procurorilor DIICOT Iași.

Activarea lui Dide în acest caz a venit după ce un tânăr antreprenor ieșean, care vindea produse din cânepă, s-a sinucis. Alex R. a fost arestat, anchetat și hărțuit pentru că a comercializat legal produse cu conținut redus de THC. Acesta este un element psihoactiv din canabis, dar care în cantități minuscule nu produce niciun efect.

Așa că Dide a trimis în semn de protest, către DIICOT Iași și către DIICOT București, 2 colete conținând ulei și un mugure din cânepă. Apoi și-a făcut autodenunț.

Produsele au fost cumpărate legal de pe site-ul Emag, de la Ferma Domnița Maria și de pe un site din Statele Unite. A făcut asta cu bună știință, simțindu-se protejat de normele europene. Potrivit acestora, produsele etichetate cu un conținut declarat de 0,2 la sută THC sunt legale peste tot în UE.

Încercarea sa de „a forța” clarificarea unei zone gri în ceea ce privește producerea și comercializarea produselor cu conținut redus de THC a fost însă prost primită de procurorii DIICOT. Aceiași procurori care au făcut exces de zel în cazul lui Alex R., în timp ce pe alții i-au lăsat în libertate.

Astăzi Dide e urmărit penal și arestat tocmai pentru a i se da o lecție. În motivarea reținerii, judecătorul a notat „[…] lăsarea în libertate a inculpatului ar genera un sentiment acut de insecuritate în comunitate și ar induce percepția că, în fața unor conduite de genul celei avută de inculpat, autoritățile nu au o reacție fermă, menită să înlăture riscul de reiterare a unor conduite asemănătoare”. Pe scurt, au tăiat de la rădăcină orice inițiativă de reformare și clarificare a legislației. Și au recunoscut că nu pentru trafic de droguri îl țin pe Dide în spatele gratiilor.

Tot mâine, e și un alt moment important. Curtea de Apel Iași judecă recursul prin care va decide dacă Dide rămâne în arest încă o lună sau își va petrece totuși Crăciunul acasă.

Așa că am pregătit un memoriu de tip amicus curiae (prieteni ai Curții) pe care să-l trimitem judecătorilor Curții de Apel Iași. Vrem ca prin intervenția noastră cetățenească să-i ajutăm pe judecători să înțeleagă că Cristian-Mihai Dide nu este un traficant de droguri, ci un activist civic. Că atitudinea protestatară, oricât de inedită ar fi ea, nu poate fi pedepsită. Că aplicarea literei legii nu poate fi în dezacord cu spiritul ei.

Așa că, te rog, în această zi friguroasă de iarnă să trimiți și tu acest memoriu către Curtea de Apel Iași. Judecătorii urmăresc opinia publică, tocmai de aceea trebuie să le transmitem că suntem alături de activistul Dide și cerem cercetarea lui în libertate. Măsura arestului nu e proporțională cu acest act de nesupunere civică și nu trebuie să fii judecător să vezi asta. Trebuie doar să dai dovadă de bun simț.

Memoriul e preformatat și poate fi trimis în doar 2 minute. E nevoie doar să-ți completezi datele personale (prenume, nume, adresă și date de contact), să editezi modelul dacă vrei și să apeși pe „Trimite”. Nu e timp de pierdut. Mâine, miercuri, de la ora 10:30, judecătorii iau o decizie.

Trimiți și tu memoriul la Curtea de Apel Iași?


Solidari cu Cristian,
Roxana și echipa Declic

PS: Protestele lui Dide au fost mereu exotice. Îmi amintesc de momentul în care a concurat pentru postul de îngrijitor de animale la grajdul Jandermeriei. Și a fost admis în prima etapă. S-ar putea să nu fii mereu de acord cu forma sa de protest, dar nimeni nu merită pedepsit că-și dorește instituții reformate și corecte în relație cu cetățenii săi. Trimite și tu memoriul către Curtea de Apel Iași. Activismul nu trebuie pedepsit, ci susținut, căci doar așa societatea va evolua și noi odată cu ea.