Blog 30 May 2018

DIICOT la Schweighofer. Noi ce facem?

Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România, este investigat de DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism).

Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România, este investigat de DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism).

Ieri și astăzi, procurorii DIICOT au făcut descinderi la sediile fabricilor și au emis mandate de percheziții acasă la 23 de persoane, de la directorii companiei până la directori de autorități locale.


DIICOT a catalogat Schweighofer ca
??un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.?? [1]


Prejudiciul adus de Schweighofer țării noastre este estimat la 25 milioane de euro!


În tot acest timp
însă, Schweighofer negociază cu FSC (Forest Stewardship Council) certificarea lemnului său ca fiind sustenabil și legal. O astfel de certificare FSC aduce încredere, prestigiu și clienți la nivel internațional.

Primirea unei astfel de certificări ar veni ca o gură de aer proaspăt pentru Schweighofer, care ar putea-o folosi ca argument pentru a slăbi impactul investigației DIICOT în fața clienților săi. Dar aici intervenim noi.

O acțiune masivă de comunicare cu FSC ar bloca procesul de certificare al Schweighofer și ar demonstra că țara noastră nu acceptă spălarea lemnului ilegal. De asemenea, ar ajuta la conștientizarea la nivel internațional a anvergurii tăierilor ilegale din țara noastră.


Discuțiile despre descinderea DIICOT la fabricile Schweighofer au loc zilele acestea, așă că trebuie să acționăm rapid.
Trimite și tu un scurt mesaj către FSC și informează-i că sunt pe cale să certifice ca sustenabil un grup infracțional organizat. Textul e deja pregătit, durează doar 1 minut să trimiți mesajul.

Acționează acum

IGPR (Inspectoratul General al Poliției Române) a declarat: ??Până în prezent, au fost identificate şi conduse la sediul unităţii de parchet 10 persoane. Din cercetări a reieşit că persoane din conducerea societăţii comerciale vizate, începând cu anul 2011 şi până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziţii de lemn rotund de răşinoase provenit din tăieri ilegale […]?? [2]

Ce se întâmplă zilele acestea în România este fără precedent și ne dă speranță. Pentru prima oară un colos precum Schweighofer este investigat cu seriozitate pentru ilegalitățile comise de-a lungul a mai bine de 10 ani.

Cu toate astea, riscul ca Schweighofer să fie certificat FSC există în continuare. Este posibil ca Forest Stewardship Council să nu se autosesizeze cu privire la această problemă și, de acea, ține de noi să tragem un semnal de alarmă.

Organizația FSC cunoaște foarte bine Comunitatea Declic. Anul trecut în februarie i-am vizitat la sediul lor din Bonn și i-am convins să își retragă certificatul acordat Schweighofer. Iar când negocierile pentru recertificare au început, am fost acolo din nou cu o investigație proaspătă în care arătam cum Schweighofer primește în continuare lemn tăiat ilegal. [3]

Acum, dacă suficient de mulți dintre noi scriu organizației FSC despre descinderile DIICOT avem o șansă reală să blocăm procesul de certificare. Am pregătit un scurt text pe care îl poți trimite și tu, chiar acum. Durează doar 1 minut, dar pentru pădurile noastre poate face o diferență enormă.

Acționează acum

Cu încredere într-un viitor verde,

Raluca și echipa Declic


NOTE:

[1] Comunicat de presă DIICOT: http://stiri.declic.ro/diicot-cp-30mai

[2] Articol Mediafax: http://stiri.declic.ro/perch7c2b9

[3] Tăieri ilegale în parcul Rodna: https://www.declic.ro/stiri/taieri-ilegale-rodna