Din culisele redeschiderii 10 august

Vrei să afli cum am reușit să obținem redeschiderea dosarului 10 august? Citește mai jos mesajul Cătălinei, coordonatorul campaniei 10 august, pentru semnatarii petiției:
Am reușit să obținem redeschiderea anchetei 10 august. Însă victoria este umbrită de opoziția DIICOT privind reluarea cercetărilor. De fapt, opoziția procurorilor arată tocmai dorința de a îngropa definitiv acest dosar.
Ia-ți puțin timp și citește culisele redeschiderii anchetei 10 august:
În urmă cu o lună, am trăit una dintre cele mai mari furii simțite vreodată. Era după-amiaza însorită a zilei de 2 martie. Chiar în timp ce eram în ședință cu colegii mei, am aflat că dosarul 10 august a fost închis, după ce Tribunalul București a respins cererea de reluare a anchetei. Ne-am adunat repede forțele și am scris un comunicat de presă, apoi am organizat un protest cu mesajul „Rușine, justiția română! Ne vedem la CEDO!”.
În fața tribunalului, am discutat cu zeci de oameni despre cât de dezamăgiți suntem și cum ne-am pierdut, din nou, încrederea în justiția din România. Era o nouă palmă dată protestatarilor care au apărat luni în șir justiția, în vânt, frig și ploaie. Doar că, de data asta, lovitura era dată chiar de Justiție, nu de politicieni.
Furia s-a mai domolit, dar dorința de a face dreptate celor răniți, gazați și traumatizați pe 10 august 2018 a rămas la fel de fierbinte. Ne-am dat seama că, doar dacă mergem până în pânzele albe, avem șanse de reușită. Așa că ne-am așezat la masă cu avocații, ca să stabilim strategia, pe toate fronturile. Știam că nu va fi ieftin, avocații specializați în drept penal au tarifele cele mai mari.
Ne-au prezentat toate căile posibile pentru a redeschide ancheta în România, înainte de a ne adresa Curții Europene. Strategia așternută pe hârtie suna tare bine, însă frica noastră de eșec era mereu prezentă acolo, într-un colț al minții. Am decis să mergem pe mâna avocaților și să încercăm toate căile juridice.
Am contactat protestatari abuzați pe 10 august pentru a ne întări argumentele și poziția în fața instanței. Așa am aflat și de Ioan Crăciuneanu, protestatar ce a fost gazat și rănit la picior de o grenadă fumigenă. Ioan deja avea un demers în instanță început de sora lui, avocat. Doar că specializarea Luciei Crăciuneanu nu este în cauzele penale și a cerut sprijinul avocatului Declic.
La o lună de la clasarea definitivă a dosarului, aveam deja toate actele făcute. Sute de pagini depuse la DIICOT, la Tribunalul București, la Curtea de Apel București și la CCR. Toate demersurile ne-au costat 8.000 de euro, bani pe care i-am plătit din donațiile membrilor Declic. Însă pușculița e aproape goală acum.
A urmat momentul-cheie. Curtea de Apel București a discutat pe 3 aprilie redeschiderea cercetărilor în cazul 10 august. Am achitat costurile juridice și deplasarea la București din donațiile membrilor și bine am făcut. Împreună, cei doi avocați, Lucia Crăciuneanu și Toni Decean, au susținut redeschiderea cercetărilor.
Imediat după înfățișarea de la Curtea de Apel București, m-a sunat avocatul Toni Decean. Cu stupoare am aflat că DIICOT s-a opus reluării cercetărilor, pe motiv că probele ar fi fost corect administrate de parchet. În timp ce povestea, l-am oprit și l-am întrebat din nou: „Chiar a făcut asta DIICOT? S-a opus redeschiderii?!”
Era o întrebare mai degrabă retorică, dar efectiv refuzam să cred că se vrea clasarea dosarului. Că public, toți, de la președintele Iohannis, la ministrul Justiției, Stelian Ion, și la șefii de parchete, toți susțineau declarativ redeschiderea dosarului 10 august. Dar, în spatele ușilor închise se pare că se cerea insistent uciderea anchetei o dată pentru totdeauna.
Vineri, toată ziua am așteptat decizia. După prânz emoțiile au început să crească. Din 10 în 10 minute am dat refresh pe portalul instanțelor, în speranța că soluția va fi publicată. M-am dus la cumpărături și chiar și printre rafturile cu legume am mai verificat de câteva ori să văd dacă a apărut soluția.
Apoi, pentru că trecuse de ora 18, m-am gândit că sigur a fost amânată iar pronunțarea. Așa că am ieșit în curte, să mă joc cu fiul meu. Mi-a sunat telefonul, pe care îl lăsasem în casă. De obicei sar ca arsă când sună. De data asta, copilul îmi povestea ”un secret de la grădiniță” și nu am vrut să îl întrerup. Dar telefonul continua să sune, așa că soțul meu a răspuns și, când i-am văzut fața, mi-am dat seama ce se întâmplase: „au redeschis dosarul!”, am strigat eu, fără să mai aștept ca el să îmi spună ceva.
Am fugit direct în casă, la laptop, și m-am apucat să scriu o postare pe Facebook și un comunicat pentru presă. Mă bucuram că am câștigat și îmi scrâșneam dinții de ciudă că procurorii DIICOT au fost, din nou, de partea agresorilor. Mă gândeam ce va urma dacă dosarul rămâne la DIICOT, când un procuror plătit din banii noștri a susținut că ancheta a fost corect efectuată, deși e clar ca lumina zilei că nu a fost așa. Nu trecuse mult de când colegul lui de parchet i-a numit pe protestatari, batjocoritor, ”panseluțe” arate de jandarmi.
Putem noi să îi lăsăm să facă cercetări, fără ca un avocat bun să fie prezent și să apere victimele? Nu credem.
În acest moment se joacă soarta dosarului 10 august. Este posibil ca ancheta să rămână în continuare la DIICOT, deși avocații noștri au cerut mutarea ei la un parchet militar. Oriunde ar fi, dacă avocații nu sunt acolo, dacă nu urmărim pas cu pas cursul anchetei, există riscul să închidă iar cercetările.
Avem două opțiuni: să ne unim forțele și să susținem financiar demersul juridic până în pânzele albe sau să ne lăsăm în baza anchetatorilor și să ajungem în situația dosarelor istorice Revoluția și Mineriada.
Spre deosebire de părinții noștri, avem o șansă în plus: putem folosi internetul în favoarea noastră. Dacă fiecare dintre noi contribuie online la acest demers, vom asigura costurile juridice pentru a continua. Trebuie să plătim zeci de ore de lucru pentru avocații Declic, deplasări de la Cluj la București, acțiuni în instanță.
Știi probabil că avocații nu sunt ieftini, iar cei buni nu pot lucra mereu pro-bono. Avocatul Declic este unul dintre cei mai buni și ne trece mereu mai puține ore de lucru pe factură. Dar chiar și așa, ca să achităm costurile juridice trebuie să strângem sume consistente. Ar fi prea mult ca o singură persoană să achite tot. Dar, dacă alegem să împărțim suma între noi, toți cei care nu vrem să îi lăsăm pe cei vinovați să scape pentru nedreptatea începută pe 10 august 2018, vom strânge banii imediat.
Dacă nu ai apucat, semnează și tu petiția pentru o achetă corectă a dosarului 10 august!