Blog 26 February 2022

Din Ucraina, azil în România

În contextul crizei umanitare din Ucraina, statul român dă dovadă de o maximă lipsă de organizare și umanitate cu cei care cer azil. Ne-am fi așteptat ca măcar acum, cu un prim-ministru militar de carieră, Guvernul să mobilizeze exemplar ministerele și instituțiile guvernamentale.

Ne-am fi așteptat să se constituie deja o celulă de criză. Ar fi trebuit să vedem un plan clar de ajutorare a oamenilor care au nevoie de asistență la graniță, de transport, adăpost, hrană, medicamente.

Noi, cei din echipa Declic, am contactat instituțiile guvernamentale în căutare de informații despre azil și ne-am lovit de un haos total. Toți își pasează responsabilitățile și nimeni nu face nimic. Până la acest moment, nu sunt clare nici măcar documentele cu care se poate intra în țară. La finalul unei convorbiri telefonice cu un astfel de oficial român, mi s-a pus un nod în gât și mi-au dat lacrimile.

Vecinii moldoveni și polonezi s-au organizat. Nu doar oamenii, ci și guvernele lor. La noi, Nicolae Ciucă s-a limitat în a lumina Guvernul în culorile Ucrainei. Atât. Îi cerem, de urgență, prim-ministrului să iasă din indolență și să pună Guvernul la treabă. Altfel, o nouă pagină de istorie rușinoasă a României se scrie în aceste zile.

Nicolae Ciucă nu-și va asuma responsabilitatea dacă noi, cei din Comunitatea Declic, nu îl vom trage de mânecă. Putem reuși acest lucru dacă îi scriem toți mesaje pe Facebook, să vadă toată lumea ce așteptări avem de la prim ministru în aceste vremuri de război.

Concret, îi vom cere:

👉 Simplificarea condițiilor de intrare în România (doar cu buletinul, fără carte verde pentru mașini)
👉 Simplificarea procedurilor pentru solicitanții de azil
👉 Tabere temporare pentru refugiați
👉 Servicii de asistență umanitară în taberele temporare
👉 Linie verde pentru refugiații din Ucraina

Îi scrii și tu lui Nicolae Ciucă să-i ceri ca Guvernul României să ia măsuri concrete de ajutorare a oamenilor din Ucraina?


În solidaritate,
Anduța și echipa Declic.

P.S. Acum câteva zile am lansat o declarație de solidaritate cu oamenii din Ucraina, declarație pe care au semnat-o mii de oameni. Acum facem un pas mai departe și cerem ca și statul român să facă același lucru, prin liderul Guvernului. Scrie-i acum prim-ministrului și cere-i să implementeze măsuri concrete de susținere a refugiaților ucraineni.