Blog 12 April 2021

Să nu afle mafia lemnului, discuție cu Mihai Goțiu

Pădurile mor. Pentru a le salva, căutăm metodele cele mai eficiente de a crește presiunea pe parlamentari și pe ceilalți politicieni. Am provocat la un dialog pe această temă pe un fost parlamentar și, în același timp, cunoscut prieten al pădurilor. Mihai Goțiu a acceptat invitația de a sta de vorbă, online, cu membrii Declic, despre cum punem la adăpost pădurile de mafia lemnului. Dă click aici pentru a te înscrie la discuția noastră în direct, avem nevoie și de opinia ta.

Vrem să aflăm de la un fost senator care dintre metodele Declic de campanie sunt cele mai temute de politicieni. Dar poate ai și tu curiozități legate de campaniile de salvare a pădurilor. Vei avea posibilitatea de a ne pune întrebări și de a ne face sugestii. Ai timp, marți, 13 aprilie, de la 19:00, să stai o oră la povești cu noi?


Uneori avem sentimentul că politicienii pur și simplu refuză să facă pasul decisiv înspre salvarea pădurilor. Se întâmplă asta mai ales în perioadele când alegerile sunt departe și politicienii preferă să facă jocul industriei forestiere care cotizează la fondurile de partid.

În asemenea momente nu putem să ne descurajăm și să o lăsăm mai moale. Dimpotrivă, trebuie să găsim metodele cele mai eficiente de a influența clasa politică și să creștem presiunea pe miniștri și parlamentari.

Asta pentru că în fiecare an dispar, în gaura neagră a mafiei lemnului, 20 de milioane de metri cubi de lemn. Asta spun cifrele oficiale prezentate de Guvern. Zeci de mii de copaci urmează să fie tăiați în anii ce vin. Ei nu au timp să aștepte până când devin mai receptivi politicienii noștri, în apropierea alegerilor.

Așa că vrem să aflăm ce-i incomodează cel mai tare, care e ghimpele cel mai ascuțit pe care-l putem pune în calea politicienilor de la putere. E vorba de petițiile cu zeci sau sute de mii de semnături? De mii de mailuri cu care le blocăm căsuțele poștale electronice? Sau poate îi afectează mai mult când ieșim, masiv, în stradă sau când le asociem, în presă, numele cu mafia lemnului?

Despre toate acestea ne-am propus să stăm de vorbă cu Mihai Goțiu. El a petrecut 4 ani în Senat și poate să ne ajute să punem campaniile de salvare a pădurilor pe direcția cea mai potrivită.

Dar nu vrem să stau singuri de vorbă cu fostul senator, așa că te invit și pe tine să te alături. Împreună putem găsi soluțiile de a convinge politicienii că au doar de pierdut dacă nu salvează pădurile. Poți să fii alături de noi, aproximativ o oră, marți, 13 aprilie, de la 19:00?


În ultimii ani am reușit să mișcăm lucrurile în direcția cea bună. Chiar Mihai Goțiu a transformat în proiect de lege petiția Declic prin care ceream ca tot lemnul să fie considerat material lemnos de lege, inclusiv rumegușul. Prevederile legii fac acum parte din noul Cod Silvic și lemnul furat nu mai poate fi tocat pentru a i se pierde urma.

I-am convins pe cei de la ministerul Mediului să lanseze Sumal 2.0, sistemul care urmărește electronic traseul lemnului. A fost lansată și o nouă variantă a Inspectorului Pădurii, dar amputată de funcții importante. O parte din ele au fost adăugate în ultima lună, în urma unei ample campanii Declic.

Dar încă nu s-a făcut pasul decisiv pentru ca traficul cu lemn furat să fie pus pe avarii. S-ar întâmpla asta dacă la Inspectorul Pădurii ar fi adăugate două funcții esențiale. Avem nevoie de alerte satelitare care să ne spună când se taie din locuri nepermise și monitorizare video care să scaneze camioanele la ieșirea din pădure.

Dar cei de la minister se fac că n-aud. Nu ne răspund la miile de emailuri trimise, ignoră petițiile prin care cerem alerte satelitare și camere video la ieșirea din păduri. Cum continuăm pentru a ne asigura că ne vor asculta și de data aceasta? Sperăm să aflăm răspunsul la această întrebare marți, la întâlnirea online cu fostul senator Mihai Goțiu. Poți să participi și tu pentru a face împreună planul de salvare a pădurilor de drujbele mafiei?


Dacă nu ai apucat, semnează și tu petițiile Declic pe păduri:
Cerem Guvernului monitorizarea satelitară a tăierilor ilegale
Cerem sistem de monitorizare video a transporturilor de lemn, accesibil publicpuului larg