Blog 4 April 2023

Discuție despre primul proces pe climă

Am dat în judecată statul român, în primul proces în care cerem măsuri concrete pentru combaterea schimbărilor climatice.

Procesul va începe lunea viitoare la Curtea de Apel Cluj. Vrem ca, până atunci, să afli de la specialiști și de la avocații noștri ce ne-am propus cu această acțiune. Așa că am pregătit un webinar live, în care suntem pregătiți să îți răspundem la toate întrebările. Trebuie doar să te înscrii acum la evenimentul de joi, 6 aprilie, de la ora 18:00.

România are un potențial energetic uriaș. Cel mai mare potențial eolian din Europa de Sud-Est. Am putea produce energie verde, curată și ieftină, fără să distrugem natura. Asta, dacă ar exista programe și legi care să încurajeze investițiile curate.

Ca să nu mai pierdem timpul așteptând după politicieni, le cerem judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj să oblige Guvernul la măsuri prin care să crească ponderea regenerabilelor la 45% până în anul 2030.

Poate că te întrebi cum e asta posibil. Vei afla joi, 6 aprilie, de la cercetătorul dr. Andrei David Korberg, care a lucrat și la raportul pentru judecători. El ne va vorbi despre ce potențial energetic are țara noastră și cum poate fi exploatat. Va fi prezent la discuția online și va răspunde la toate întrebările.

Poți afla, din liniștea casei tale, care sunt soluțiile și ce ar putea face autoritățile. Ne poți urmări în timp ce stai pe canapeaua ta confortabilă, cât pregătești cina, ori din drumul spre casă. Eu voi modera discuția și voi fi atentă la ce întrebări puneți în chat, ca să le adresez invitaților.

Vei afla ce măsuri lipsesc pentru combaterea schimbărilor climatice. Și ce am putea face să nu ne mai lovim de atâta secetă, să reducem poluarea sau să prevenim distrugerea râurilor.

Despre ce măsuri eficiente ar putea lua Ministerul Mediului sau Ministerul Energiei ne va vorbi cercetătorul dr Sorin Cebotari. Nu te speria de titulatură, cei doi cercetători care participă la eveniment vorbesc într-un limbaj pe înțelesul tuturor. Va fi ca o discuție între prieteni, doar că unii cu multă experiență în domeniu. Nu pierde șansa de a îi asculta joi, 6 aprilie.

Va fi alături de noi și avocata care coordonează echipa juridică, responsabilă de primul proces pe climă, Roxana Mândruțiu. Vom descoperi ce șanse avem să câștigăm acest proces și ce strategie folosim pentru a-i obliga pe politicieni să protejeze viitorul climatic al României.

Vom afla, de asemenea, ce alte organizații neguvernamentale au câștigat procese asemănătoare în țări precum Franța sau Olanda și cum au contat aceste acțiuni pentru protecția mediului.

Dezbaterea are loc peste doar câteva zile. Ne ajută mult să știm câte persoane participă, ca să rezervăm suficiente locuri în aplicația online prin care transmitem discuția. Rezervă-ți de pe acum locul pentru joi, 6 aprilie, de la 18:00.

Pe curând,
Cătălina, echipa Declic și invitații noștri

PS: Poate că primul proces pe climă ți se pare o măsură radicală. Dar, de ani de zile auzim numai promisiuni. Și nu vrem să rămânem fără păduri, înainte ca politicienii să se țină de cuvânt. Sau să investim milioane de euro în kilometri întregi de țevi de gaz și să ignorăm energia gratuită, solară și eoliană. Înscrie-te la întâlnirea online de joi, 6 aprilie, să afli ce soluții propunem.