Blog 3 October 2018

Cum să vorbești cu familia și prietenii despre Referendum

Conversațiile pe care le avem cu familia și prietenii au cel mai mare impact pentru că sunt într-un spațiu al siguranței. O discuție onestă cu ei le poate schimba perspectiva în legătură cu referendumul.

Conversațiile pe care le avem cu familia și prietenii au cel mai mare impact pentru că sunt într-un spațiu al siguranței. O discuție onestă cu ei le poate schimba perspectiva în legătură cu referendumul.


Găsește perspectivele comune,
de exemplu libertatea de a lua propriile decizii. Discuția poate crește către alte puncte de vedere comune pe care poți să le transpui în argumente. Emoțiile tale sunt importante. Vorbește despre experiențele tale de viață și cum ai ajuns la concluzia boicotului.

Evită limbajul dur. Fii calm/ă, un conflict doar întărește punctele de vedere antagonice. Evită limbajul acuzator, care generalizează. Ascultă părerea celuilalt și explică-i calm, cu contra-argumente acolo unde crezi că nu are dreptate. Dacă nu te simți în stare să îți păstrezi calmul, mai bine nu iniția conversația.

Ți-am pregătit o listă de argumente prin care ai putea să îi convingi că boicotul este singura opțiune:


  • România are multe alte probleme.
    Nu ne permitem să le amânăm sau să investim bani și energie pentru altceva. În acest quiz vei putea găsi mai multe despre problemele României.
  • Procedura de votare încurajează fraudarea. Guvernul refuză verificarea electronică a prezenței la vot și renunță la filmarea procesului de numărare a voturilor. Lor nu le pasă de cum vei vota, ci vor să te țină ocupat și să nu fii atent cum suntem trași de ureche de Uniunea Europeană pentru faptele politicienilor.

  • Viața privată a oamenilor nu poate fi decisă prin vot. Le poți da un exemplu din viețile lor: ar dori ca statul să le dicteze cu cine se văd sau discută, pe cine plac sau cu cine se împrietenesc? Statul ar trebui să-și protejeze toți cetățenii indiferent de opiniile practicanților religiei majoritare.


  • Fiecare familie este diferită.
    Ce se va întâmpla cu persoanele văduve, cu cei divorțați, cu copiii crescuți de bunici? Ei vor fi vulnerabili în fața unei definiții atât de stricte a familiei.
  • Boicotul este singura soluție pentru a invalida acest referendum făcut pe repede înainte de politicieni corupți. Fiecare participare la vot, pentru DA sau NU, validează referendumul. Constituția îți dă dreptul să votezi, dar nu te obligă. CCR a constatat că și neprezentarea la urne în caz de referendum echivalează cu manifestarea unei opțiuni politice.


Poate că discuția nu îi va convinge să boicoteze referendumul. Nu te dezamăgi. Este suficient să îi expui unui alt punct de vedere, să aduci o altă perspectivă la masă. Fii sigur/ă că familia și prietenii tăi se vor gândi la ce ați vorbit. Dă-le timp să se acomodeze cu noile idei.