Blog 16 February 2022

Bani din piatră seaca, distribuie petiția împotriva balastierelor ilegale

Am strâns doar 10 718 semnături împotriva balastierelor care ne distrug râurile. Ne trebuie, cel mai probabil, de 2 ori mai multe ca să convingem un politician să promoveze în Parlament demersul Declic. Ai prieteni care iubesc natura? Trimite-le și lor petiția și roagă-i s-o semneze.

România nu are nici acum o lege în acord cu directiva europeană care interzice balastierele în albiile minore ale râurilor. Peste promisiunea autorităților de acum 10 ani [1], că nu vor mai permite excavări abuzive în apele curgătoare, s-a așternut uitarea.

În schimb, afacerile cu nisip și pietriș au înflorit. Amenzile de câteva mii de euro nu-i descurajează pe administratorii de balastiere, care scot profit de milioane de euro din piatra râurilor. Doar o lege îi mai poate opri.

Petiția Declic poate deveni un proiect legislativ care să pună la adăpost râurile de mafia balastierelor. Însă, 10 000 de semnături sunt prea puține ca să convingem un deputat sau senator să-și asume un demers atât de ambițios în Parlament.

Sunt convinsă că ai prieteni care, ca și tine, înțeleg că râurile mor sub intervenția abuzivă a balastierelor. Dacă ar ști despre demersul nostru, poate ți-ar urma exemplul și s-ar implica în campanie. Trimite-le și lor petiția, să fim cât mai mulți semnatari.

Dacă fiecare dintre noi distribuie mesajul Declic măcar către 2 prieteni, putem dubla numărul de semnături cât ai clipi. Am deveni, în doar o zi, 20 000. Mesajul nostru către parlamentari ar căpăta, clar, mai multă forță. Și ne-am face mai ușor ascultați.

Mai jos este un buton portocaliu. Tot ce trebuie să faci este să apeși pe el. Vei ajunge la mesajul pregătit în Megafon, pe care îl poți trimite instant pe whatsapp, telegram sau alte canale de comunicare. Așa, prietenii tăi vor afla repede despre cauza pentru care lupți și te vor susține.

Te rog doar să le trimiți acum mesajul Declic. În fiecare zi, un administrator de balastiere și stații de sortare amplasate ilegal se îmbogățește din distrugerea albiilor minore ale râurilor. Îi lăsăm să-și vadă nestingheriți de treabă cât timp nu acționăm.

Distribui acum petiția?

Om cu om salvăm râurile,
Denisa și echipa Declic

P.S. Recent, o mână de localnici activiști a reușit să oprească o balastieră ilegală care distrugea Prutul. Imaginează-ți câte râuri putem salva, dacă am transforma demersul Declic în lege. Trimite-le și prietenilor tăi petiția împotriva balastierelor ilegale!


Note:
[1] green-report[.]ro, 2 iunie 2010: Balastierele din albiile raurilor vor fi interzise