Blog 20 June 2018

Eu vara #rezist

Liviu Dragnea s-a asigurat zilele acestea că și peste 100 de ani, în Penalistan, numele lui va fi legendă. Codul de procedură penală a fost adoptat ieri de Comisia Iordache și validat de deputați imediat după. Pentru a protesta față de deciziile clasei politice ne-am alăturat și noi vocilor ce cheamă oamenii în stradă. Contribui pentru a ne face rezistența vizibilă la protestele anunțate zilele acestea?

Liviu Dragnea s-a asigurat zilele acestea că și peste 100 de ani, în Penalistan, numele lui va fi legendă. Codul de procedură penală a fost adoptat ieri de Comisia Iordache și validat de deputați imediat după. Pentru a protesta față de deciziile clasei politice ne-am alăturat și noi vocilor ce cheamă oamenii în stradă. Contribui pentru a ne face rezistența vizibilă la protestele anunțate zilele acestea?

Acesta este unul din acele momente când rezistența trebuie prețuită mai mult ca resemnarea. Deși situația este mai gravă decât la momentul OUG 13 sau la modificările legilor justiției, mulți dintre noi au obosit sau au pierdut speranța. Așadar, este de datoria noastră, a comunității Declic, să dăm tonul pentru o vară a rezistenței, să-i încurajăm pe cei din jur și să fim primii gata de acțiune.
Mulți ne vor întreba care este problema cu modificările legislației penale. Ei bine, ca să spun pe scurt, posibilitatea de acțiune a procurorilor este redusă în timp ce infractorii sunt avantajați.
Una din noile prevederi, a cărui logică e greu de înțeles, este reducerea urmăririi penale la un an. Acest lucru înseamnă că, dacă procurorii nu reușesc să trimită în judecată un inculpat în termen de un an, dosarul se clasează automat. Dacă totuși un suspect nu a fost condamnat în prima instanță, curtea de apel nu poate dispune condamnarea în urma reaprecierii faptelor existente deja la dosar, ci doar ca urmare a unor noi probe. Acestea sunt doar câteva puncte dintr-o listă mult mai lungă de schimbări ce transformă România într-un rai al penalilor [1].
Ne-am gândit la un cuvânt care să simbolizeze acest rai al corupților. Așa a apărut ideea de Penalistan, un stat dintr-un viitor distopic în care hoții au pus mâna perpetuu pe putere. Dacă ne dorim ca România să nu se afunde în Penalistan, să reziste speranța unui viitor mai bun, atunci trebuie să continuăm lupta pe mai departe. Trebuie să fim vizibili și trebuie să-i convingem pe cât mai mulți din jurul nostru să ni se alăture. 
Pentru a reuși, îți spunem poate cu prea mare sinceritate: fără tine nu se poate. Vrem să mai facem 3000 de bucăți din pancartele cătușe pe care să le distribuim la proteste. Astfel, vom reuși să transmitem un mesaj unitar și cât se poate de evident: “noi nu vrem să trăim în raiul corupților, să plătim taxe unui stat reprezentat de oameni precum Dragnea și Tăriceanu”. Contribui și tu pentru a menține rezistența vie?

{{buton_portocaliu(‘https://facem.declic.ro/campaigns/doneaza-pentru-pancarte-catuse-3’, ‘Contribui cu o altă sumă’)}}

Planul e simplu – vom insista și vom rezista până vom câștiga. Vom continua protestele, ne vom arăta sfidarea în orice clipă purtând mesaje precum #rezist, Toți pentru Justiție sau Penalistan. Ne vom mobiliza în stradă și vom rămâne uniți. Îi vom arăta în continuare cu degetul și le vom arăta cătușele. 

Mulți citesc neputincioși știrile sau își caută deja un bilet (doar dus) către o țară mai așezată. Petrece-ți această zi pregătindu-te pentru rezistență. Noi cei din echipa Declic asta am ales să facem. Și vrem să te avem alături. Am început să pregătim pancartele pentru protest și să contribuim la mobilizare. Însă am realizat rapid că mai avem prea puține cătușe de fluturat și că avem nevoie de o împrospătare a stocului. Contribuie și tu cu o donație cât de mică și noi vom produce încă 3.000 de noi bucăți pe care le vom distribui prin țară. Vara rezistenței abia începe, ne ajuți să rămânem vizibili?

Roxana, Lumi, Olga, Antoniu, Raluca, Sorana și Tudor

PS: Ne pregătim de proteste. Cu familia, cu prietenii, cu vecinii, cunoscuţii, cu fiecare om la care te poţi gândi şi pe care îl poţi aborda. Cu toţi cei din lista ta de telefon. Cu toţi cei din lista ta de e-mail. Pune mâna şi sună. Pune mâna şi scrie. Ridică vocea şi strigă. Și nu uita să-ți iei pancarta 100 de ani în Penalistan.

Note: 

[1] Câteva din modificările adoptate la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală. Denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la comiterea faptei. Pentru arestarea preventivă nu va mai fi necesară suspiciunea rezonabilă, ci va fi nevoie de indicii temeinice. Convorbirile interceptate care nu privesc fapta ce formează obiectul dosarului în cauză, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală. Probele referitoare la alte infracțiuni decât cea pentru care s-a emis mandatul nu vor avea nicio valoare, deoarece nu vor putea fi folosite în instanță. Dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu excepția cazului în care se justifică interesul public “prevăzut de lege”. Recursul în casaţie în favoarea inculpatului poate fi declarat oricând. Cererea de liberare condiționată poate fi făcută din 6 în 6 luni, nu la un interval de un an cât este în prezent.

Foto credit: Gabi Crișan