Stire 6 June 2024

Procesul 10 august: judecătorul anunță decizia pe 18 iunie

Tribunalul Militar București decide pe 18 iunie dacă începe judecarea pe fond a dosarului 10 august, după ce judecătorul a respins mai multe cereri ale jandarmilor acuzați că au ordonat lovirea și gazarea a mii de protestatari pașnici în 10 august 2018.

Puteți vedea ce s-a întâmplat la ultimul termen în materialul video de mai jos. Materialul poate fi preluat, cu citarea sursei.

După tot felul de încercări de tergiversare a dosarului, unele chiar caraghioase, în sfârșit putem spera că va începe judecata pe fond. Adică vor fi audiați martorii, victimele și acuzații. Este important pentru democrația din România ca acest proces să aibă o decizie finală înainte de prescrierea faptelor. Iar asta e și principala dorință a Comunității Declic, care susține costurile judiciare, pentru un proces corect și rapid”, a spus Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Declic „Vrem dreptate pentru victimele din 10 august”.


Comunitatea Declic s-a implicat în dosarul 10 august și a luptat în ultimii 6 ani pentru ca victimelor să le fie făcută dreptate. Membrii Declic au susținut, prin achitarea onorariilor avocaților, victimele din dosarul 10 August pe tot parcursul anchetei și vor continua să o facă până la o decizie definitivă a instanței.

Este îmbucurător că am avut termene de judecată la distanțe foarte scurte și că instanța a rămas în pronunțare în cameră preliminară după un timp relativ scurt. E un aspect care trebuie să ne dea încredere că vom avea un ritm normal de judecată în acest dosar, având în vedere că prescripția răspunderii penale va interveni în 2 ani”, a declarat Toni Decean, avocatul Declic care reprezintă o parte din victimele 10 august.


Procesul va începe într-un final, după mai multe termene cu solicitări de amânare venite de la Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile, foști șefi ai Jandarmeriei Române, care au ordonat ca cetățenii pașnici să fie bătuți și gazați în 10 august 2018.

Interesul avocaților jandarmilor a fost extrem de clar. Să tergiverseze cazul prin orice fel de mijloace. Erau la un pas de a da foc sălii de tribunal sau să tragă semnalul de incendiu ca să plecăm toți de acolo”, este reacția lui Ioan Crăciuneanu, una dintre victimele din 10 august 2018, după ce avocații jandarmilor au încercat prin toate mijloacele să blocheze judecarea dosarului.

În 10 august 2018, jandarmii au folosit, împotriva propriilor cetățeni, grenade care au explodat și au provocat răni deosebit de grave, conform expertizelor din dosar. Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Potrivit datelor din dosarul trimis la instanță, au fost folosite 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de mână cu efect iritant lacrimogen și 316 cartușe calibrul 38 si 40 mm cu efect iritant lacrimogen. O expertiză tehnică realizată de experți din cadrul MApN arată că grenadele folosite aveau potențial de a exploda și de a provoca arsuri și răni deosebit de grave din cauza forței impactului, a schijelor și a temperaturilor extrem de ridicate.

Ioan Crăciuneanu, victimă a violențelor jandarmilor din 10 august 2018, a solicitat și obținut redeschiderea anchetei, în urma unui proces în care a fost reprezentat de sora lui, avocata Lucia Crăciuneanu, și de avocatul Comunității Declic, Toni Decean. Membrii Declic au achitat costurile judiciare, atât pe parcursul anchetei, cât și în instanță, în plângerile împotriva clasărilor nelegale ale dosarului.

Astfel, avocații au obținut, la Curtea de Apel București, redeschiderea cercetărilor. Ulterior, pe parcursul anchetei, au vizionat sute de ore de înregistrări și au extras din ele imaginile în care se vede clar că jandarmii lovesc cetățeni pașnici. Aceste imagini au devenit probe în dosar.