Blog 19 October 2023

2 minute pentru un chestionar

Ți-am pregătit un chestionar legat de campania prin care cerem decontarea procedurii de întrerupere a sarcinii. Este important să decidem împreună cum creștem presiunea publică în perioada imediat următoare, pentru ca acest act medical să fie garantat în spitale din fiecare județ. Durează două minute să ne spui părerea ta. Apasă pe butonul de mai jos și completează chestionarul.

Din păcate, sistemul medical este inaccesibil pentru multe dintre femeile care vor să facă întrerupere de sarcină. În lipsa unor venituri suficiente, acestea nu-și permit să dea nici cei 1.200 de lei la spitalele de stat. Darămite peste 4.000 de lei în privat.

Mai mult, în ultimii ani mulți medici refuză să facă astfel de intervenții în spitalele de stat. Dar le cheamă pe femei la cabinetul privat. [1]

Fără o soluție eficientă din partea statului, care să includă avortul în rândul procedurilor decontate, aceste femei apelează la metode periculoase, care le pun viața în pericol.

Politicienii ar putea reglementa foarte simplu această situație. Ar putea schimba legea astfel încât, la orice spital județean, să se asigure întreruperea de sarcină la cerere. Dar nu vor.

Un proiect legislativ care includea și decontarea avortului a fost blocat în Parlament. [2]

Am citit raportul de respingere dat de Comisia pentru sănătate din Senat și am rămas șocată. Pare greu de crezut, dar parlamentarii au comparat întreruperea de sarcină cu consumul de înghețată și mersul la cinema. De parcă ar fi atât de ușor pentru o femeie, emoțional vorbind, să facă întrerupere de sarcină.

Nepăsarea politicienilor este revoltătoare, dar nu putem să ne resemnăm.

Tu ai înțeles cât de important este ca statul să faciliteze accesul la această intervenție medicală și ai semnat petiția. Împreună, puterea noastră de convingere crește. De aceea, te rog să ne spui opinia ta. Vrem să lucrăm cât mai repede la strategia convingătoare, însă nu putem fără răspunsul tău.

Cu cât mai mulți membri și membre își exprimă opinia în chestionar, cu atât se conturează mai clar calea de urmat în campanie. Așa am procedat și când a fost vorba de legea anti-viol. Am întrebat Comunitatea ce prag de vârstă să susținem în Parlament, pentru o mai aspră incriminare a violului. A existat susținere puternică pentru pragul de 16 ani. Am crescut presiunea pe parlamentari, pentru această variantă. Și am reușit să transformăm petiția Declic în lege.

Opinia ta este importantă. Te rog să-ți aloci 2 minute ca să completezi chestionarul. Astfel ne ajuți să canalizăm energia Comunității din care faci parte înspre cea mai bună direcție în campania pentru acces la avort.

Cele mai bune decizii le luăm împreună,
Denisa și echipa Declic


Note:
[1] Libertatea[.]ro: „Ce treabă aveți dumneavoastră cu privatul meu?”. Cum sunt trimise la cabinete private femeile care vor să facă avort la stat
[2] Senat[.]ro: Raport asupra Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății și a Legii drepturilor pacientului nr.46 din 21 ianuarie 2003 (L255/2023)