Economie la sănătatea mintală

Serviciile psihologice decontate de stat erau oricum greu accesibile și insuficiente în țara noastră. Se decontau 120 de lei pentru 30 de minute. Dar acum, autoritățile se zgârcesc și mai mult. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a propus ca aceeași sumă de 120 de lei să acopere acum o ședință de 50 de minute.
Ce mă îngrijorează este că această modificare s-ar putea strecura ușor în normele pentru contractul cadru privind serviciile medicale, dacă nu e contestată. Mai departe, dacă proiectul este adoptat de Guvern, serviciile psihologice plătite de stat vor deveni și mai greu de decontat. 120 de lei pentru 50 de minute este o sumă mult prea mică.
Eu refuz să trăiesc în realitatea în care autoritățile publice, prin decizii atât de învechite, ne transmit mesajul că sănătatea mintală nu contează.
În această epocă a presiunilor constante și a agitației zilnice, fiecare dintre noi ar trebui să poată să-și îngrijească mintea și emoțiile. Și să poată să-și cultive o stare de bine interioară, pentru bunăstarea lor și a relațiilor cu ceilalți.
Dacă și tu ești de aceeași părere, ne rămâne doar să acționăm.
Suntem o forță colectivă și, dacă ne unim acum, avem ocazia de a opri propunerea. Putem să îi scriem președintei CNAS, Adela Cojan, pentru a împiedica ca serviciile psihologice decontate să devină și mai puține.
Suntem 21.400 de semnatari ai petiției. Dacă măcar o parte dintre cei ce au semnat petiția se implică mai departe și trimit un mail, am putea schimba lucrurile în bine.
Pentru ca totul să meargă repede, am lăsat mai jos o solicitare către CNAS și argumentele care o susțin. Le poți folosi pe acestea sau poți compune un mesaj propriu. Este alegerea ta. Te rog doar să păstrezi un ton politicos și să scrii un mesaj clar și argumentat. De asemenea, nu uita să pui un subiect mailui și să te prezinți cu nume și prenume, la începutul mesajului.
Vă solicit ca serviciile psihologice (evaluare, consiliere, psihoterapie) să fie accesibile pentru cât mai mulți cetățeni, prin modificarea normelor de aplicare pentru Contractul cadru 2023-2024 pentru servicii medicale, având în vedere următoarele soluții:
- Procedura pentru persoana accesează serviciul psihologic să fie mai simplă;
- Creșterea numărului de trimiteri/zi pe care un medic le poate face către un psiholog;
- Creșterea duratei unei ședințe decontate, de la 30 de minute la 50 de minute, concomitent cu creșterea numărului de puncte de la 30, la 50 de puncte;
- Un registru al psihologilor care sunt în contact cu medicii pentru a putea fi găsiți ușor.
Azi este ultima zi în care se negociază proiectul privind normele de aplicare a Contractului-cadru pentru servicii medicale decontate de stat în 2023-2024.
De obicei, la aceste consultări participă Asociațiile profesionale din domeniul sănătății. Tradiția acestor discuții a arătat că cetățenii obișnuiți, în calitate de posibili beneficiari ai serviciilor, nu prea și-au spus părerea.
Dar asta nu înseamnă că acest lucru trebuie să rămână neschimbat. Aceste servicii ne privesc și pe noi. Avem dreptul să ne spunem opinia. Și exact asta vom face, acum, prin trimiterea acestor mailuri.
Hai să arătăm că acțiunea civică poate aduce schimbări concrete pentru sănătatea mintală. Trimiți și tu, chiar acum, un mesaj către CNAS? Mai avem foarte puțin timp la dispoziție. Astăzi se încheie negocierile.
Sănătatea mintală e o prioritate,
Ana și echipa Declic