Victorie 9 April 2020

Vești bune! Elevii vor avea cursuri de educație sexuală în școli.

După mulți ani și multe insistențe ale unor organizații, părinți profesori sau elevi, putem anunța o victorie importantă în educație: acum există cadrul legal prin care toți tinerii vor putea avea acces la educație pentru sănătate sexuală în școli.

Echipa Societății de Educație Contraceptivă și Sexuală din București, inițiatoarea în 2017 a petiției ”Vrem ca toți tinerii sa aibă acces la educație pentru sănătate sexuală în școli!”, cu pste 8000 de semnături, ne-a scris:

Promulgarea de către Președintele României a actului normativ care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în sensul stabilirii în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a oricăror instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul educaţiei, a obligaţiei de a derula în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, asigură accesul tinerilor la teme de educație privind sexualitatea.

Acesta este un succes pentru toți cei care au militat, susținut și încurajat acest demers în decursul anilor. Este un succes și pentru tinerii care acum au o șansă în plus să primească informații corecte, din punct de vedere științific, privind corpul lor, schimbările prin care trec, modalitățile de protejare împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, și alte nenumărate teme de care au atâta nevoie.

Mai rămâne ca implementarea actului normativ să respecte nevoile tinerilor, dar momentan trebuie să ne bucurăm de această victorie, conștienți fiind că e nevoie de implicare și încurajare a demersului.

Vă mulțumim mult pentru sprijinul oferit acestei cauze. Nu este meritul unei organizații sau al unui individ, ci este un merit colectiv care a demonstrat încă o dată nevoia implicării fiecăruia în probleme cetății.