Actiune 28 January 2022

Elevi fără mâncare

Elevii din România duc lipsă de mâncare caldă la prânz. Ministerul Educației nu a făcut un program național, prin care toate școlile să ofere un prânz sănătos. Semnezi petiția prin care îi cerem ministrului Sorin Cîmpeanu ca toți elevii să aibă acces la o masă caldă la școală, printr-un program național?

O masă caldă pentru fiecare elev a devenit o obișnuință în alte țări. De exemplu, elevii din școlile din Marea Britanie beneficiază de mâncare caldă încă din 1947.

Din păcate, copiii din România se confruntă de mulți ani cu o alimentație nesănătoasă. 1 din 4 copii este supraponderal. Iar specialiștii recomandă o masă caldă ca parte a prevenției împotriva obezității.

Tot în România, 1 din 10 copii merge la culcare flămând. Mâncarea de la școală ar fi singura masă caldă dintr-o zi pentru elevii care trăiesc sub pragul sărăciei.

În țara noastră sunt 2,9 milioane de elevi. Fiecare dintre ei ar trebui să aibă acces la o masă de prânz sănătoasă. Cu ideea aceasta în minte, am demarat o campanie prin care ne adresăm lui Sorin Cîmpeanu. Intră în atribuțiile sale de ministru al Educației să facă un plan prin care toți elevii să primească mâncare caldă la prânz.

Dar acest mesaj nu trebuie să rămână doar pe hârtie. Trebuie să se audă puternic până în biroul lui Sorin Cîmpeanu. Noi, membrii Declic, dăm forță mesajului Comunității. Și asta e posibil dacă și tu semnezi petițiaVrem mâncare sănătoasă pentru toți elevii”, alături de alți zeci de mii de membri și membre Declic.

Îți spuneam că în România sunt 2,9 milioane de elevi. Spre deosebire de școlarii din alte țări, ei riscă să rămână în continuare fără acces la un prânz sănătos. Ministrul Cîmpeanu a pomenit recent despre un plan lipsit de ambiție. Vrea să continue un experiment prin care doar copiii din 150 de școli să primească mâncare caldă la prânz. Ca să-l facem să se răzgândească și să aibă în vedere toți elevii din țară, este important să primească petiția noastră cât mai repede.

Doar presiunea societății civile îl poate face pe Sorin Cîmpeanu să-și schimbe planurile. Când suntem mulți, suntem puternici. Semnezi acum?

Îți mulțumim pentru că lupți pentru drepturile elevilor,
Denisa și echipa Declic

P.S. Noi, membrii și membrele Declic, am reacționat când parlamentarii au propus o lege prin care orice act sexual al unui adult cu un minor sub 14 ani să fie considerat viol. Le-am trimis mii de mesaje și am cerut ridicarea pragului de vârstă. Presiunea a funcționat. A fost introdus un amendament în acord cu solicitarea Declic.

Este doar unul dintre exemplele despre puterea Comunității Declic din care faci și tu parte. Ești un membru implicat și ne bazăm pe tine să te alături acestui nou demers. Semnează acum petiția, ca să-l convingem pe ministrul Educației să lucreze la un program „masă caldă în școli” pentru toți elevii.